-----------



HEMŞİRE EŞE ACI HABER

Amanoslarda Jandarma Üsteğmen Aytaç Kaya ve Jandarma Teğmen Ahmet Tarım ile birlikte şehit olan Haytay İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Erhan Dikmen'in Antakya merkeze bağlı Küçükçekmece Beldesi'nde oturan hemşire eşi Işılay Dikmen'e acı haberi, eşinin meslektaşları bildirdi.

Beldedeki Altınözü Sağlık Ocağı'nda hemşire olarak görev yapan 2 çocuk annesi Işılay Dikmen, acı haberle gözyaşlarına boğuldu. Şehit haberini alan ailenin dostları da eve akın etti. Evin balkonuna da Türk Bayrakları asıldı. Sağlık ekiplerinin hazır bulunduğu evde güvenlik önlemi de alınırken, çiftin çocukları 7 yaşındaki Pınar ile 14 yaşındaki Bahar da Askeri Lojman'daki aile dostlarının yanına götürüldü.

CENAZELER İÇİN YARIN TÖREN YAPILACAK

3 şehit için yarın saat 10.30'da İl Jandarma Komutanlığı'nda tören düzenleneceği bildirildi. Törenin ardından Binbaşı Erhan Dikmen'in cenazesi memleketi Kırıkkale'ye, Jandarma Üsteğmen Aytaç Kaya'nın cenazesi Elazığ'a, Jandarma Teğmen Ahmet Tarım'ın cenazesi ise Kütahya'ya toprağa verilmek üzere gönderilecek.

HERON AMANOSLARI TARADI

Öte yandan saldırıyı gerçekleştiren PKK'lıların ele geçirilmesi için Amanos Dağları'na 350'si komanda olmak üzere 500 asker ile 100 özel hareket polisi sevk edildi. Ayrıca bir insansız hava aracı Heron da Amanos Dağları'nı didik dedik ediyor. Amanoslar'daki operasyonu İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Başoğlu ve İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç Dörtyol'dan yönetiyor.

Dörtyol İlçe merkezinde de herhangi bir olaya karşı çevik kuvvet polisleri geniş güvenlik önlemi aldı.

HATAY'DA KUTLAMALAR İPTAL

Valilik de 3 askerin şehit olması nedeniyle, "İlimizde Gençlik Haftası kapsamında 17-18-19 Mayıs tarihlerinde planlanan her türlü eğlence ve etkinlikler iptal edilmiştir. Program çelenk sunma töreni ve spor karşılaşmaları ile devam edecektir" açıklamasında bulundu.

Mehmet EZER/ ANTAKYA(Hatay),




ME(OA/AAA)(FOTOĞRAF)

 




----- KUTU 1 -----


Apo'nun emri


PKK'lı teröristler ilk olarak, 1992'de sözde liderleri Abdullah Öcalan'ın telsizle verdiği, "Ne duruyorsunuz Hatay'ı Botan'a çevirin, kan gölü olsun" talimatıyla Amanos Dağları'na 200 kişilik bir grupla yerleşti. Amanosları kendilerine karargah haline çevirmek isterken, İskenderun'da da kendilerine deniz kapısı açmaya çalışan Abdullah Öcalan'ın Ferhat kod adlı yeğeni Hasan Atmaca komutasındaki teröristler sık sık 39'ncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ve Jandarma Özel timinden oluşan ekiplerle çatıştı. Örgütün tabur düzeyinde etkinlik sağlamaya çalıştığı bu bölgeye bir ara Şemdin Sakık da geldi, ancak o da eylemlerde başarısız olunca geri çekildi. Bu bölgede çıkan çatışmalarda 170'e yakın terörist ölü ya da sağ olarak ele geçirildi, onlarca sığınak bulundu. Teröristler, Apo'nun yakalanmasından sonra kendiliğinden Amanoslardan çekilip sıcak çatışmaya girmekten kaçındı. 2000'de yaklaşık 5 bin güvenlik gücünün katılımıyla Amanoslarda yapılan seri operasyonlar sonunda Hasan Atmaca ve diğer teröristler bölgeyi terk etti. Ancak 40-50 kişilik bir grup ise varlığını sürekli yer değiştirerek sürdürmeye çalıştı.

Suriye sınırındaki Hatay'a Suriye'nin sınır denetimsizliği nedeniyle kolayca geçiş olanağı bulan teröristler, yıllardır birçok baskın ve kaçırma olayında özellikle yayla köylerinde yaşayanlar, maden ocaklarında çalışanları ve avcıları katletti.


 


--- KUTU 2 -----


 


Amanoslardaki teröristlerin sansansyonel eylemleri:


* 25 Mart 2003'de Amanosların eteğindeki Başlamış Köyü'nde meydana gelen olayda, trafodaki arızayı gidermek üzere giden Erzin İlçesi TEDAŞ İşletme Şefi 47 yaşındaki Osman Temur, bölücü örgüt mensuplarının kurduğu bubi tuzağının patlaması sonucu bacağını kaybetti, sevk edildiği Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde çabalara rağmen yaşamını yitirdi. Dörtyol İlçesi TEDAŞ İşletme Şefi 38 yaşındaki Elektrik Mühendisi Yusuf Sökmen ile şoför Zeki Kalli ise yaralanmıştı. Bu saldırıdan sonra 22 Nisan'da düzenlenen operasyonda ise 3 terörist öle olarak ele geçirildi.

* 13 Haziran 2004'de Hatay'ın Dörtyol İlçesi sınırlarındaki Toktak Yaylası'nda bir grup terörist, 3 gönüllü köy korucusunu şehit etti. Biri korucu 2 kişi yaralandı.

* 23 Nisan 2007'de Amanos Dağları eteğindeki Hassa İlçesi kırsal alanında güvenlik güçleriyle terör örgütü PKK üyeleri arasında çıkan çatışmada Ordulu jandarma er 21 yaşındaki Salih Bolamanlı şehit edildi. 1 er de yaralandı.

* 5 Ekim 2008'de Hassa İlçesi sınırlarında kalan Amanos Dağları'nın Elmalıseki Mevkii'ndeki güvenlik güçleriyle girilen çatışmada köy korucusu 43 yaşındaki Adem Korkmaz şehit oldu.

* 27 Kasım 2008'de meydana gelen olayda, Amanos Dağı eteklerindeki Bitişik Köyü yoluna inen 3 PKK'lı terörist, Denizciler Beldesi'nin ortasından geçen Adana- İskenderun otoyolu turnikelerini üstten gören noktadan saldırıp, turnikelerde denetim yapan trafik ekibindeki polis 37 yaşındaki İbrahim Darıcı şehit etti, Amanoslara doğru kaçan teröristler, peşlerinden gelen ekiplerle çatışınca polis memuru 38 yaşındaki Halil Aksak'ı da şehit etti.

* 7 Ağustos 2009'da Hatay'ın merkez Karlısu Beldesi Askeri Radar Üssü bölgesinde devriye görevi yapan askeri birliğe, bir grup PKK'lı terörist tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin de anında karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada Jandarma Komando Er Yusuf Tiryakioğlu şehit olurken, Cüneyt Sevinçkaya ile Gökhan Dokur da yaralandı. 1 terörist de ölü ele geçirildi.

* 29 Mayıs 2010'da Antakya'ya bağlı Kisecik Köyü yakınlarındaki Eti Maden Krom Firması'na ait maden ocağına bir grup PKK'lı terörist, roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırdı, açılan ilk ateş sırasında, özel güvenlik görevlilerinden 26 yaşındaki Mustafa Dolumay yaşamını yitirirken, 28 yaşındaki Sabri Pekmez ile 28 yaşındaki Hüseyin Saraç da yaralandı, 1 terörist de ölü olarak ele geçirildi.

* 31 Mayıs 2010'da Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı İlboğa Kışlası İkmal Destek Komutanlığı'nda nöbet değişimi yapan askeri kamyonete roketli saldırı düzenlendi, saldırıda Deniz erler Serhat Aslan, Kerem Oğuz Erbay, İsmail Kartal, Erol Tavukçu, Ümit Akbulut ve Erhan Terletme şehit oldu. Erler Siyamet Kılınç, Osman Tokbulut, Nedim Çağrı Türe, Mehmet Aynur, Taner Adıyaman, Muammer Altemür ile Erol Sevindik'in ise yaralandı.

* 8 Haziran 2010'da Hatay'ın Serinyol ilçesi dağlık alanındaki maden ocağında çalışan 2 işçi, bir grup bölücü terör örgütü mensubunca kaçırıldı. İşçiler daha sonra akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

*10 Haziran 2010'da Amanoslar'dan sızan teröristler Osmaniye'ni merkeze bağlı Kırıklı Köyü yakınlarında, Osmaniye'ye 15 kilometre uzaklıkta E-5 karakolu yakınında bulunan Kanlıgeçit Jandarma Komando Karakolu'na saat 22.00 sıralarında uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Saldırıda, karakolun yanındaki lojman binasında oturan üsteğmen eşi Pınar Akdağ, başına isabet eden kurşunla yaralandı. Akdağ götürüldüğü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde şehit oldu.

* 26 Temmuz 2010'da Hatay'ın Dörtyol İlçesi'ne bağlı Payas Beldesi Belediyesi'nin eski meclis üyesi 45 yaşındaki MHP'li Bestami Kılınç'a ait 06 AY 5785 plakalı otomobili gasp eden PKK'lılar, ilçe merkezinde polis memurları 41 yaşındaki Ali Hacıarap, 34 yaşındaki Hasan Aslan, 38 yaşındaki Emre Yalçın ve 33 yaşındaki Fatih Yıldız'ı şehit etti.

* 1 Nisan 2011'de Hatay'ın Hassa İlçesi'ne bağlı Meşrepe Tepesi'nde çıkan çatışmada 7 PKK'lı ölü olarak ele geçirildi.


 


--- KUTU 3 ---


Olaylar 4 gün sürdü


Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde 4 polis memurunun şehit edilmesinin ardından Dörtyol İlçesi'nde 4 gün süren toplumsal olaylar yaşandı. Polislere yönelik saldırının ardından gözaltına alınan bazı şüphelileri terörist sanıp, polisin elinden almak amacıyla Emniyet Müdürlüğü önünde toplanan öfkeli kalabalık, askerlerin havaya ateş etmeleri ve gaz bombaları ile dağıtıldı. Teröristleri yakalamak amacıyla polisin kavşakları tutması nedeniyle ters yöne giren otomobildeki 4 kişi, açılan ateş sonucu 1'i hafif yaralı olmak üzere yakalandı. Olayla ilgisi olmayan Mardinli oldukları öğrenilen kişiler Emniyet Müdürlüğü'ne girişte linç edilmek istendi, 1'i bıçaklanarak yaralandı. Yaralı kişi, askerlerin havaya ateş açmasının ardından 2 panzer eşliğindeki ambulansla çıkarılıp, hastaneye götürüldü. BDP ilçe binasının yanı sıra Doğu kökenli vatandaşlara ait bazı işyerlerinin de kundaklandığı ilçedeki işyerlerinin büyük bölümüne Türk Bayrağı asıldı. İlçenin tüm cadde ve sokakları polis ve askerin kontrolüne alındı.


 


----------KUTU 4----------


Amanosları temizleyin talimatı


ŞEHİT polislerin cenaze törenine katılan eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Amanoslar'ı temizleyin talimatı" vermişti. Bu talimatın ardından Amanoslar'da güvenlik güçleri Amanoslar'da 'süpürme' hareketi başlattı. Amanoslar'da yuvalanan 50-60 kişilik PKK'lı grubun yakalanması için başlatılan operasyonlar aralıksız sürdürüldü. Operasyonlar kapsamında Hassa'da 7 terörist ölü olarak ele geçirildi.

AMANOSLAR'A DÖNERKEN MERSİN'DE YAKALANDILAR

Amanoslar'dan kaçarak Antalya'ya giden 'Fırat Siverek' kod adlı Kenan Yıldızbakan ile birlikte 'Erdal Zaza' kod adlı Bayram Daimi, 'Özgür' kod adlı Barış Kızılçay, 'Sefkan Amed' kod adlı Cengiz Nergiz, Mehmet Ataman, Musa Ataman ve Mehmet Şah Çetinkaya ile Tarsus İlçesi'nde 12 Kasım 2011'de Hamdusena Sayan düzenlenen operasyonlarla yakalandı. Hatay'ın İskenderun ve Döryol ilçelerinde 2010 yılında 6 asker ile 4 polisin şehit edilmesi eylemlerine karıştığı ve 'Fırat Siverek' kod adlı Kenan Yıldızbakan'ın Amanos bölge sorumlusu olduğu açıklandı.