Türkiye’de klinik laboratuarlar arasında sadece araştırma amaçlı kurulan ender laboratuvarlardan biri olan ve Psikiyatri Anabilim Dalı bünyesinde kurulan SoCAT’taki bilim insanları, Alzheimer hastalığı ile yapay zeka konusunda erken tanı başarısı elde etti.

Elde edilen başarılar başarılar EÜ Tıp Fakültesi 20 Mayıs Anfisi’nde düzenlenen basın toplantısıyla anlatıldı. Toplantıya EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Proje Ekibinden Sorumlu Prof. Dr. Ali Saffet Gönül, Prof. Dr. Ömer Kitiş, Prof. Dr. Emre Kumral ve Doç. Dr. Muhammet Cinsdikici katıldı. Toplantıda bir sunum yapan Proje Ekibinden Sorumlu Prof. Dr. Ali Saffet Gönül, 64 yaş altında sadece yüzde 4 oranında görülen Alzheimer hastalığının 65 yaş üzerinde yüzde 7’lere, 75 yaş üzerinde yüzde 40’lara ve 80 yaş üzerinde ise yüzde 50’lere varan oranlarda rastlandığına dikkat çekti. Bugün tahmini 400 bin alzheimer hastasının bulunduğunu, 2050 yılında ise bu sayının 2.5 milyona ulaşmasının beklendiğini aktaran Prof.Dr. Gönül, beynin hasara uğraması ve yavaş yavaş küçülmesi sonucu yaşanan bu hastalık öncesi temel değişiklikler olduğunu, ancak belirti göstermediğini, bu yüzden de geç tanı konabildiğini kaydetti.

YAPAY ZEKA VE MRI İLE ERKEN TEŞHİS

Tanı konup ilaç tedavisine başlandığında ise çok geç kalındığını da anlatan Prof.Dr. Gönül, “Elimizdeki hiçbir ilaç varolan hasarı geri döndüremediği gibi sadece hastalığın ilk yarısında işe yarıyor. Ondan sonra maalesef ne yaparsak yapalım hastalık ilerliyor” diye konuştu. Yaptıkları çalışmada ise erken dönemde tanı koymayı amaçladıklarını ve SoCAT laboratuvarının dünyadaki ileri beyin görüntüleme laboratuvarları gibi en ileri araştırma tekniklerini kullanarak bilimsel veri ürettiğini vurguladı.

AVRUPA'AN ÖDÜL

Şu anda ise yapay zeka ve MR kullanarak erken tanıyı yüzde 80 doğrulukta koymayı başardıklarını, bu başarının da Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji tarafından ödüllendirildiğini ve Current Alzheimer Research Dergisi’nde yer verildiğini kaydetti.

AİLESİNDE ALZHEİMER OLANLAR DOĞRU TEDAVİ ALACAK

Bu hastalığın erken tanısının yanında Alzheimer ile karışan diğer bunama çeşitleri ve yaşlılık dönemi depresyonunun da tanısının kolaylaşacağının altını çizen Prof.Dr. Gönül, “Bu araştırmanın sonucu göstermiştir ki, yakın bir gelecekte genel polikliniklere unutkanlık şikayetleri ile başvuran hastaların Alzheimer tanısı, MRI çekimden dakikalar sonra herhangi ileri düzeyde bir uzmana gereksinim kalmadan konulabilecektir. Bu yöntem hastaların erken dönemde vakit kaybetmeden doğru tedaviyi almasını sağlayacak ve Alzheimer riski taşıyan bireylerde de gerçek riskler belirlenebilecektir” dedi.

REKTÖR YILMAZ’DAN TEŞEKKÜR

Yaşam kalitesini bozan Alzheimer’ın erken tanısı konusunda EÜ başarısının heyecanını paylaşmak istediğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, bu hastalık konusunda da toplumsal farkındalık yaratmak istediklerini vurguladı. Rektör Yılmaz, özellikle ailesinde bu tür hastalığı olanların kendilerinin risk değerlendirmesini nasıl yapacağı konusunda bilgilendirmeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Yılmaz, “Hem başarının kıvancını, hem de yapılması gerekenleri erken uyarı sistemi şeklinde paylaşmak istedik. Bu coşkuyu bize yaşatan tüm bilim insanlarına çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.