Altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte küçük üreticiler gümüş işlemeciliğine yönelirken, büyük firmalar ise mücevhere odaklandı. Ons fiyatı alışta 1787, satışta 1788 TL’leri bulan altındaki yükseliş grafiği sonrası talebin iyice azalması üzerine, yeni arayışa giren kuyumcuların imdadına doların değerinin düşmesiyle ucuzlayan değerli taşlar ve dolayısıyla mücevher yetişti. Çeyrek altının bile 170 TL civarında satıldığı piyasada fiyatların ölçüsüz yükseldiğini belirten Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı ve Temizocak Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak, pazarın çok daraldığını, kuyumculuk sektörünün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirtti.

Altın fiyatlarının düşmesiyle sadece talebin değil, üretim ve ihracatın da düştüğünü vurgulayan Temizocak, “Her şey baş aşağı gidiyor. Altın niye yükseliyor? Dolar ve Euro’nun piyasada çok bulunabilir olması nedeniyle yatırıma yönelinmemesi sonucu altın sığınılacak liman olarak görülüyor. Büyük uluslararası spekülatif firmalar da toplayınca talep çoğalıyor, fiyat yükseliyor” dedi.

Altın fiyatlarının yükselmesi için önce doların değer kazanması gerektiğini, ancak şu dönemde bu öngörülmediği için altın fiyatlarının bir süre daha böyle gitmesinin tahmin edildiğini aktaran Temizocak, “Altın fiyatları aslında doların değeriyle ters orantılıdır. Yani dolar yükselince altın düşer. Şu anda ons fiyatı 1790’lara yaklaşmış. Bu korkunç bir rakam. Öte yandan kısa bir dönem sonra, yılbaşından önce altın fiyatlarında geçici bir düşüklük bekleniyor” diye konuştu.

MÜCEVHERİN CİRODAKİ PAYI YÜZDE 85’LERE ÇIKTI

Yastık altındaki altınların bozdurulmasında artış olduğunu, ancak bunun piyasayı etkileyecek boyutta olmadığını kaydeden Temizocak, “İnsanlar fiyatlar yükseldiği zaman satmayı seviyor, ancak daha da yükseldiği zamanı beklemeyi de istiyor. Tabii ihtiyacı olan bozduruyor” değerlendirmesini yaptı. Dünyada da yükselen altın fiyatlarıyla mamul altına talep olmadığını dile getiren Temizocak, “Şimdi daha çok mücevhere talep var. Direkt altın mamule talep çok az. Bütün firmalar altın üretiminden uzaklaşıyor. Mücevherde de altın var, ama taş fiyatları altına göre ucuz kaldı. Elmas, pırlanta gibi taşların fiyatları dünya piyasalarındaki Euro-Dolar paritesine göre ölçülüyor. Mücevher hem iç piyasada, hem ihracatta pazarını genişletti. İşlenmiş altın pazarı ise alarm durumunda. Zaten düşen ciroların yüzde 85’e yakınını mücevher karşılıyor” dedi.


BT(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)