Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen '49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin görsel iletişim sponsoru 1000 Volt Post Production'ın katkılarıyla izleyici ile buluşacak 'Sansür', yapımından 42 yıl sonra ilk kez gösterilecek.

Çizgi film formatında yapılan 'Sansür', 1970 yılında TRT'nin açtığı Kültür Bilim ve Sanat Ödülleri yarışmasında 16 milimetrede Büyük Ödül'ün sahibi oldu. Ödül töreninden bir hafta sonra TRT'de gösterileceği duyurulmasına rağmen dönemin tek kanalı TRT ekranlarında 'Sansür'e yer verilmedi.

KİTAP OLARAK BASILDI

1975 yılında Akşehir-Nasrettin Hoca Kısa Film Yarışması'ndan da büyük ödülle dönen 'Sansür', 1977 yılında kitap olarak yayımlandı. Filmde yer alan karelerin kullanıldığı, Gözlem Çocuk Yayınevi tarafından yayımlanan kitap, savcılığa ihbar edildi. Mahkemenin verdiği karar gereği yayınevi kitabı, ön kapağına vurulmuş 'tehdide tabidir' mührüyle birlikte satışa sundu. 'Sansür'ün ön yüzünde '18 yaşından küçükler okuyamaz' ibaresi de yer aldı.

Filmin ana fikrinin 'umutsuzluğa kapılmamak, sansürü yine sinemayla aşmak' diye belirlendiğini aktaran Tan Oral, 'Sansür'ün kendini bu iddiayla var ettiğini belirtti. Filme bu temanın özgünlük kazandırdığını söyleyen Oral, sansüre ya da otosansüre karşı mücadelenin bitmemiş olduğunu vurguladı.



HA(SU/COŞ)