Adana Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin büyük ödül töreni TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Tören için özel olarak hazırlanan merkezde, her yer kırmızı halıyla kapatılırken, yaklaşık 2 bin 500 kişilik salonun tavanları da beyaz perdeyle dekore edildi. Usta oyuncu Türkan Şoray'ın Onur Konuğu olduğu, 230 filmin ücretsiz olarak gösterildiği ve toplam 838 bin lira para ödülünün dağıtıldığı festivalin ödül törenini Zuhal Olcay ve Mahir Günşıray sundu.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un Osmaniye'de bir düğüne katılmak için katılamadığı törene, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Turgay Develi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan, MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, ünlü oyuncu Türkan Şoray, Engin Günaydın, Sezin Akbaşoğulları, Olgun Şimşek, Mehmet Ali Alabora, Nuri Alço, Yılmaz Köksal, Süleyman Turan, Selda Alkor, Şerif Sezer ve Işıl Özgentürk gibi çok sayıda sanatçı ve davetli katıldı. Ödül töreninin düzenlendiği merkezin havalandırması yetersiz kalınca, bazı katılımcılar sıcaktan ve havasızlıktan şikayet etti. Konukların karşılanması ve yerlerine oturtulmasında yaşanan aksaklıklar, katılımcıların tepkisini çekti. Zuhal Olcay'ın Zeynep Er'in çaldığı piyano eşliğinde müzik ziyafeti verdiği gecede, konuklar uzun süre Olcay'ı alkışladı.

Festival hazırlık sürecini anlatan ve festivalde yarışan filmlerden kısa görüntülerin izletildiği ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bu yıl da katılmadı. 838 bin lira para ödülünün dağıtıldığı festivalin ödül töreninde ilk olarak Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda derece alan filmlerin yönetmenlerine, Altın Koza heykelciği verildi. Umut Veren Genç Kadın Oyuncu ödülü adına adanan Türkan Şoray, sahneye çağrıldığında uzun süre alkışlandı. Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü'ü Neslihan Atagül'e veren Şoray, "Bu çok onur verici. Ben sinemanın parçasıyım. Bunca yıldan sonra bunu söylemeye hakkım var. Bu ödül, aslında sinemanın ödülü" dedi.

ÖDÜLLERİN SAHİPLERİ

14 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Ferzan Özpetek'in başkanlık yaptığı ve görüntü yönetmeni Eyüp Boz, müzisyen Hasan Saltık, öğretim üyesi Hülya Uğur Tanrıöver, ünlü oyuncular Nejat İşler ile Nurgül Yeşilçay ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan'dan oluşan jürinin kararları açıklandı. Jürinin değerlendirmesine göre, Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın yönettiği 'Babamın Sesi' filmi 'En İyi Film' seçildi. Yarışmada verilen diğer ödüller şöyle:

Yılmaz Güney Ödülü: Şimdiki Zaman

Adana İzleyici Ödülü: Lal Gece

Jüri Özel Ödülü: Siirt'in Sırrı

SİYAD En İyi Film Ödülü: Şimdiki Zaman (Belmin Söylemez)

Film-Yön En İyi Film Ödülü: Şimdiki Zaman (Belmin Söylemez) ve Yük (Erden Kıral)

En İyi Yönetmen Ödülü: Pelin Esmer (Gözetleme Kulesi)

En İyi Senaryo Ödülü: Orhan Eskiköy (Babamın Sesi)

Jüri Özendirme Ödülü: Evin Demirhan (Siirt'in Sırrı)

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Özgür Eken (Gözetleme Kulesi)

En İyi Müzik Ödülü: Jüri ödüle değer eser bulamadı

Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Neslihan Atagül (Araf)

Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Barış Hacıhan (Araf)

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Nilay Erdönmez (Gözetleme Kulesi)

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: İlyas Salman (Lal Gece), Engin Günaydın (Yer Altı)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Laçin Ceylan (Gözetleme Kulesi), Nihal Yalçın (Araf)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Menderes Samancılar (Gözetleme Kulesi)

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Osman Özcan (Araf)

En İyi Kurgu Ödülü: Öner Biberkökü (Siirt'in Sırrı)

14 FİLM YARIŞTI

Toplam 42 eserin başvurduğu, ancak 14'nün yarışmaya hak kazandığı festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda, Veli Kahraman'ın yönettiği 'Ana Dilim Nerede', Yeşim Ustaoğlu'nun yönettiği 'Araf', İsmail Güneş'in yönettiği 'Ateşin Düştüğü Yer', Elfe Uluç'un yönettiği 'Aziz Ayşe', Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın yönettiği 'Babamın Sesi', Derviş Zaim'in yönettiği, 'Devir', Pelin Esmer'in yönettiği 'Gözetleme Kulesi', Reis Çelik'in yönettiği 'Lal Gece', Selim Evci'nin yönettiği 'Rüzgarlar', İnan Temelkuran ve Kristen Stevens'in yönettiği 'Siirt'in Sırrı', Belmin Söylemez'in yönettiği 'Şimdiki Zaman', Filiz Alpgezmen'in yönettiği 'Yabancı', Zeki Demirkubuz'un yönettiği 'Yeraltı' ve Erden Kıral'ın yönettiği 'Yük' filmi, 350 bin liralık 'En İyi Film Ödülü' için yarıştı.

BOL ÖDÜLLÜ FESTİVAL

Ödül sahiplerine koza heykelleri dağıtılırken, Yılmaz Güney Ödülü olarak 75 bin, Adana İzleyici Ödülü olarak 25 bin, En İyi Yönetmen Ödülü olarak 50 bin, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ve En İyi Senaryo Ödülü olarak 20 bin, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü ve En İyi Müzik Ödülü olarak 15 bin, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü ve En İyi Kurgu Ödülü olarak 10 bin lira dağıtıldı. Festivalde geçen yıl 5 bin liralık Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü ve Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü ile 20 bin liralık Büyük Jüri Özel Ödülü'ne bu yıl sadece Altın Koza heykelciği verildi. Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması kapsamında En İyi Belgesel, En İyi Canlandırma, En İyi Deneysel ve En İyi Kurmaca kategorilerinde başarılı eserlere 7 bin 500'er lira, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda da En İyi Belgesel, En İyi Canlandırma, En İyi Deneysel ve En İyi Kurmaca dallarında 10'ar bin lira ödül dağıtıldı.



YB,MK,ÇA (YB/RT)