19'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'ne katılan dünyaca ünlü yönetmen Fatih Akın, festivalde ilk gösterimi yapılan 'Cennetteki Çöplük' adlı belgesel filmini anlattı. Filmin çekildiği Çamburun Beldesi'nde çöplüğün kurulduğunu aktaran Akın, orada çöplüğün kurulduğunu ancak tüm savaşları kaybetmediklerini belirtti.

Fatih Akın, 'Cennetteki Çöplük' filminin görüntü yönetmeni Bünyamin Seyrekbasan ile oyuncular Azize ve Furkan Seyrekbasan ile birlikte Adana HiltonSA Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. Sinema yazarlarının sorularını yanıtlayan Akın, belgesel filmine ilişkin açıklamalarda bulundu. Soru üzerine sinema ve çevre sorunlarına bakış açısını aktaran Akın, "Politik resimlerle sorunları anlatıyorum. Orada kirli suyu, çöpü görüyorsun. Detayları gereksiz buldum. Seçtiğim açı belgeselde köylünün bakış açısıydı. Belgeseli 5 sene çektik. Köyden ayrılmadı. Mücadeleyi neden kaybettiler? Bunu fazla gördüm" dedi.

'DEDEM BABAANNEMİ KAÇIRMIŞ'

"Filmi çekmeyin diye önerilerde bulunan oldu mu?" sorusuna cevap veren Akın, şöyle konuştu:

"Tam tersine, zamanında Osman Pepe'ye Çevre Bakanı'nın yanına gitmiştim. O bana karşı gelmedi. Sen bu işe karışma, sen filmini çek dedi. Birşeye karışmadı. Çöp alanına girmek yasaktı. Biz zaman zaman gizlice çöplüğe gittik. Sonra Trabzon'da kaymakamlığa gittik, izin verdiler. Çocuklarım oldukltan sonra daha duyarlı oldum, çevre konusunda. 'Yaşamın Kıyısı'nda filmini çekmek için mekan bakıyordum. Dedem Trabzon'da babaannemi kaçırmış. Babam, Zonguldak'ta doğmuş ama mekan bakarken belgeseli çektiğimiz Çamburun'a aşık oldum. Toprakla, oradaki insanlarla kendimi bir hissettim. Köyün fazla kalmayacağını, geleceğinin olmayacağını, çöp alanı olacağını söylediler. İçimde bir karşı çıkış oldu. Orada bir karşı çıkış vardı. Belki bir film yaparsak, agresif olursak bunu durduruz diye düşündük. Bilmiyorduk bu kadar kısa sürede çöp alanı yapacaklarını bilmiyorduk."

Adana'ya geldiği için mutlu olduğunu kaydeden Akın, "Altın Koza Film Festivali'ne çok teşekkür ederim. Bu film benim için çok önemli ve farklı. Benim memleketimle ilgili. Taze. Daha seyredilmedi. Tepkiler alınmadı. Şimdi Araklı'da bir sorun var. Yine aynı sorun. Aynı firma aynı aynı işi yapacak. Çamburun'da bir savaşı kaybettik ama bütün savaşları kaybetmeyiz. Belki Araklı'da durum farklı olur" diye konuştu.

YB, MK(SÜ/SSA) (FOTOĞRAF)