Bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilen Ulusararası Altın Koza Film Festivali'nin müzik etkinliklerinin terör olayları nedeniyle ertelenmesini, Yeni Türkü Grubu'nun konserine gelenler protesto etti.

Festival kapsamında, ünlü müzik grubu Yeni Türkü'nün kuruluş ve ilk albüm öyküsünü anlatan 'İlk Türkü: Buğdayın Türküsü' adlı belgeselin prömiyeri gerçekleştirildi. Yönetmenliğini Can Dündar'ın yaptığı belgesel, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve Can Dündar ile grup üyeleri Derya Köroğlu ve Selim Atakan'ın katılımıyla gösterildi. Gösterimin ardından salondaki yaklaşık 500 kişi, Can Dündar, Derya Köroğlu ve Selim Atakan'ın söyleşisini dinledi. Saat 16.30'da sona eren söyleşinin ardından saat 17.30'da yapılacağı duyurulan Yeni Türkü konserine kadar, etkinliğe ara verildi.

ALKIŞLARLA TEPKİ GÖSTERDİLER

Konser saatinde salona gelen Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı İsmail Timuçin, şehitler nedeniyle festivalin müzikli bölümlerinin iptal edildiği kararını salonda bulunanlara aktardı. Bunun üzerine, salonda bulunanlar alkış ve ıslıklarla, iptal kararını protesto etti. Bazıları salonu terk ederken, yaklaşık 300 kişi salonu boşaltmayarak Yeni Türkü Grubu'nun salona gelmesini istedi. Salonu terk etmeyenlerden bazıları iptal kararının terörün amacına hizmet ettiğini söylerken, bazıları da teröre tepkinin türkülerle gösterilebileceğini söyledi.

10'UNCU YIL MARŞI'NI SÖYLEDİLER

Yaklaşık bir saat konserin yapılacağı salonda tepkilerini sürdüren grubun karşısına çıkan Yeni Türkü Grubu üyesi Derya Köroğlu, belediyenin konserleri iptal ettiğini söyledi. Yeni Türkü konserinin kendi istekleriyle iptal edilmediğini anlatan Köroğlu, ülkede yaşanan üzücü olayların ardından müzik yapılmasının da zor olduğunu kaydetti.

Dinleyicileri anladığını ve haklı bulduğunu ifade eden Köroğlu, katılımcıların tepkilerini yatıştırmaya çalıştı. Şarkılarından kısa bir bölümü dinleyicilerle birlikte seslendiren Köroğlu, daha sonra salondan ayrıldı. Bunun üzerine, salonda bulunanlar 10'uncu Yıl Marşı'nı okuyarak dağıldı.


Yusuf BAŞTUĞ/ADANA,