Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nın jüri üyeleri ile yarışmalara katılanlarla birlikte Adana HiltonSA Oteli'nde basın toplantısı düzenleyen Altın Koza Film Festivali Kısa Filmler Koordinatörü Hilmi Etikan, çok heyecanlı bir süreç geçirdiklerini söyledi. Her iki yarışmada da 'En İyi Belgesel, En İyi Canlandırma, En İyi Deneysel ve En İyi Kurmaca' kategorilerinde ödül verileceğini belirten Etikan, "Her kategoride 10'ar bin lira ödül dağıtılan Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'na katılmak için 467 film başvurdu. Jüri, ön elemeyi geçen 64 filmi izledi. Her kategoride 7 bin 500'er lira ödül verilen Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'na ise 170 film başvuru yaptı ve jüri de 35 filmi izledi" dedi.

SEVİNÇ GÖZYAŞLARI DÖKTÜ

Basın toplantısında, ilk olarak sadece sinema eğitimi alan üniversite öğrencilerinin başvurduğu Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nın sonuçları açıklandı. Yönetmen Veli Kahraman, Lamia Karaali, Nadir Öperli ve Nesrin Cavadzade ile birlikte yarışma jürisinde yer alan yönetmen Türkan Derya, çok heyecanlandıklarını, Türk sinemasına çok iyi sinemacıların katıldığını gördükleri için mutlu olduklarını vurguladı.

Yarışmada, 'En İyi Kurmaca' dalında Mersin Üniversitesi'nden Nazire Taş 'Kapı' filmiyle, 'En İyi Canlandırma' dalında Anadolu Üniversitesi'nden Tuğçe Özdemir 'Ters yüz' filmiyle 'En İyi Deneysel' dalında da İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Oğuzhan Akalın 'Kafes' filmiyle ödül kazandı. 'En İyi Belgesel' dalında ise Erciyes Üniversitesi'nden Halil Aygün 'Dom' ve Yaşar Üniversitesi'nden Zeynep Oral 'Ben, Sen, O' filmiyle ödüle değer görüldü. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte ağlamaya başlayan Zeynep Oral, uzun süre gözyaşı döktü ve "Teşekkür ederim" diye bağırdı.

TÜRK YÖNETMEN DE ÖDÜL ALDI

Jürisinde ünlü Türk oyuncu Devin Özgür Çınar, Fransız yönetmen Anaella Bourguion, İtalyan yönetmen David Maria Putort, Estonya'dan yönetmen Priit Tender ve Yunan yönetmen Paola Starakis'in yer aldığı Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nın sonuçları de belli oldu. Jüri adına açıklama yapan Devin Özgür Çınar, yarışma kapsamında çok güzel filmler izlediklerini söyledi.

Yarışmada 'En İyi Belgesel' dalında, İspanya'dan Alfonso Moral ve Roser Corella'nın 'Makine İnsan', 'En İyi Canlandırma' dalında İtalya'dan Donato Sansone, "Buzlu Çikolata Faresi', 'En İyi Kurmaca' dalında İsrail'den Helli Hardy, 'İstersen Babama Sor' filmiyle ödül kazandı. 'En İyi Deneysel' dalında ise ödülü Türk yönetmen Abdurrahman Özer, 'Buhar' filmiyle aldı. Yarışmada jüri, 'En İyi Canlandırma' dalında Tunus'tan 'Gözlükler' filminin yönetmeni Nadia Rais ve 'En İyi Deneysel' dalında Türkiye'den 'Kaynak A.B.D.' filminin yönetmeni Armağan Pekkaya'ya özel ödül verdi. Sonuçların açıklanmasının ardından, yarışmaları kazananlar ve jüri üyeleri hep birlikte anı fotoğrafı çektirdi.

BÜYÜK ÖDÜLLER YARIN AÇIKLANIYOR

Altın Koza Film Festivali'nde, dünyaca ünlü yönetmen Ferzan Özpetek'in başkanlık yaptığı ve jürisinde, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, müzisyen Hasan Saltık, öğretim üyesi Hülya Uğur Tanrıöver, ünlü oyuncular Nejat İşler ile Nurgül Yeşilçay ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan'ın da yer aldığı, 14 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın sonuçları, yarın akşam saat 20.30'da düzenlenecek törenle açıklanacak.

'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması' bölümünde ödül için Veli Kahraman'ın 'Ana Dilim Nerede', Yeşim Ustaoğlu'nun 'Araf', İsmail Güneş'in 'Ateşin Düştüğü Yer', Elfe Uluç'un  'Aziz Ayşe', Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın 'Babamın Sesi', Derviş Zaim'in 'Devir', Pelin Esmer'in 'Gözetleme Kulesi', Reis Çelik'in 'Lal Gece', Selim Evci'nin 'Rüzgarlar', İnan Temelkuran ve Kristen Stevens'in 'Siirt'in Sırrı', Belmin Söylemez'in 'Şimdiki Zaman', Filiz Alpgezmen'in 'Yabancı', Zeki Demirkubuz'un 'Yeraltı' ve Erden Kıral'ın  'Yük' filmi 350 bin liralık 'En İyi Film Ödülü' için yarışıyor.



YB(OA/BT)