Önceki yıl 55 bin 150 ve geçen yıl da yaklaşık 70 bin kişiye ulaşan festivalde, bu yıl 7 gün boyunca 4 ayrı salonda 230 film, 498 gösterimde izleyiciye sunuldu. Adanalı sinemaseverler, festivalde ücretsiz sinema keyfi yaşadı. Adanalılar, Türk sinemasının ünlü isimleriyle de, gala, söyleşi, sergi ve atölye çalışması gibi festival etkinliklerinde buluştu. Festival kapsamında geleneksel olarak yapılan, 'Okullar Sinemada, Sinema Okullarda' etkinliklerinde de, 71 ayrı okulda ve 4 ayrı sinema salonunda binlerce öğrenci film izledi.

Adana Huzurevi'nde kurulan küçük açık hava sinemasında da yaşlılar filmleri izledi.

Festivalde görme, işitme ve zihinsel engelli öğrenciler, Acıbadem Adana Hastanesi'ndeki özel donanımlı sinema salonunda, yetişkin engelliler de, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda, kendileri için özel olarak 'sesli betimleme' yöntemiyle hazırlanan yerli filmleri izledi.

TERÖR NEDENİYLE KONSERLER ERTELENDİ

Yarışmalı bölümlerde toplam 838 bin lira para ödülünün dağıtıldığı festivalde, Ebru Gündeş, Yeni Türkü ve Emel Sayın konserleri, terör saldırıları ve şehitler nedeniyle ertelendi. Gösterişten uzak durmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, sinema sanatçılarının halkı selamladığı geleneksel 'Sevgi Korteji'ni de iptal etti. Ünlü yönetmen Fatih Akın'ın 'Cennetteki Çöplük' filminin Türkiye'deki ilk gösterimi festivalde yapılırken, Geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri yapımcı Abdurrahman Keskiner ile usta oyuncular Ediz Hun ve Perihan Savaş'a verildi.

YAZLIK SİNEMA NOSTALJİSİ

Altın Koza Film Festivali kapsamında, kentte 1970'li yıllardan kalma yazlık sinema geleneğini yeniden canlandırmak için 'Büyükşehir Belediyesi Sular Yazlık Sineması' açıldı. Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nun yanında bulunan yazlık sinemanın açılışına çok sayıda ünlü isim katıldı. Yazlık sinemada ilk olarak, Orhan Kemal'in 'Bereketli Topraklar Üzerinde' adlı eserinden 1979'da aynı adla sinemaya uyarlanan film gösterildi.

Eskilerde kalan yazlık sinema geleneğine uygun olarak, tahta sandalye üzerinde oturan konuklara, kağıt helva, gazoz ve çekirdek ikram edildi. İzleyiciler, açık havada gazozlarını yudumlayıp, çekirdek yerken bir yandan da sinema izledi.

TÜRKAN ŞORAY ONUR KONUĞU OLDU

Usta oyuncu Türkan Şoray'ın Onur Konuğu olduğu festivalde, ünlü oyuncunun filmlerinde kullandığı kostümlerin yer aldığı sergi de açıldı. Atatürk Parkı'ndaki 75'inci Yıl Sanat Galerisi'nde açılan sergiyi Türkan Şoray da gezdi. İzdihamın yaşandığı sergide Şoray, hayranlarıyla buluşurken, onların birlikte fotoğraf çektirme isteğini de kırmadı. Şoray, "Sana kurban oluruz" diye bağıran hayranlarına, "Asıl ben size kurban olurum" dedi.

SESSİZ SİNEMAYA SELAM

Ünlü yönetmenler Michael Haneke ve Abbas Kiarostami'nin son filmlerinin Türkiye prömiyerleri de Altın Koza'da gerçekleştirildi. Haneke'nin Altın Palmiye kazanan 'Aşk' ve Kiarostami'nin Cannes'da yarışan 'Like Someone in Love' filmleri Türkiye'de ilk kez festivalde gösterime girdi. Festivalde, sinema tarihinde önemli yer tutan sessiz filmlere de yer verildi. Festivalin, 'Sessiz Filmler, Çınlayan Kahkahalar' bölümünde, Charlie Chaplin, Rene Clair, Buster Keaton ve Harold Lloyd filmlerine yer verildi.