İzmir’de Alsancak Kruvaziyer Limanı projesi kapsamında başlayan AVM krizi mahkemelik oluyor. Beş kruvaziyer geminin yanaşmasını sağlayacak 2 parmak iskelenin yap- işlet- devret modeliyle yapılmasının öngörülmesi ve yatırımcıyı çekmek için liman sahasına İzmir’in en büyük AVM’si yapılacak projeyi daha önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu trafiğe olumsuz etkisi ve planlama anlayışı olarak eleştirdi. Büyükşehir Belediyesi, plana eleştirilerini Özelleştirme İdaresi’ne bildirdi. Bunların pek çoğu revizyon planda değiştirilmedi.

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ise tepkilere karşı herkesin görüşünü aldıklarını belirterek "Bu noktadan sonra bizim yapacak bir şeyimiz yok" dedi.

DAVA DİLEKÇESİ HAZIRLANIYOR

Alsancak Kruvaziyer Limanı’nın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planları Haziran ayında askıya çıktı. Temmuz ayı başında planlar askıdan inecek. Meslek odaları itiraz ettikleri planlara dava açmaya hazırlanırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi daha önce davrandı. Kruvaziyer Liman’ın 1/25000 ölçekli planına dava açmayan ve böylece kruvaziyer plana karşı olmadığını duyuran Büyükşehir Belediyesi, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlara ise askıdan inmeden dava açacak.

GEREKÇE AVM’NİN BÜYÜKLÜĞÜ VE OTOPARK YETERSİZLİĞİ

Büyükşehir Belediyesi planlama birimi, Kruvaziyer Liman Planı’na yönelik davayla ilgili dosyayı Hukuk Müşavirliği’ne teslim etti. Belediye avukatları bir hafta içinde plan yürütmesinin durdurulması ve iptali davasını açacak. İptal isteminin gerekçesinin başında Plan’da ticaret için ayrılan alanın toplam alanın yüzde 68’ini kapsaması yeraldı. Bu oranın çok yüksek olduğu, liman gerisiyle ilgili plan kararlarıyla çeliştiği, olumsuz etkileyeceği dava dilekçesinde yeralacak. Bu planla AVM’nin bölgeyi cazibe merkezine dönüştüreceğini, trafiğin olumsuz etkileneceğine dikkat çekilecek.

Öte yandan planda otopark yetersizliği de iptal isteminde yeralacak. İhalesine çıkılan ve 7 Eylül’e kadar tekliflerin alınacağı Kruvaziyer Liman Projesi, planın yürütmesi durdurulursa olumsuz etkilenecek.



UB(AÖ/SS)