Almanya'da dizinden bir operasyon geçiren ve anjiyo olan Talabani'nin, Irak'ta merkezi hükümet ile Kürtler arasında yaşanan sorunlar, Suriye'nin durumu, yardımcısı Tarık Haşimi'ye idam cezası verilmesi, petrol anlaşmaları ve her gün patlayan bombalar nedeniyle karışan ülkesindeki duruma el koymak için 17 Eylül'de Süleymaniye'ye döneceği belirtildi. Son olarak Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Irak'taki Şiilerin dini lideri Ali Sistani'nin Talabani'ye çabuk dönmesi için mektup yazdıkları ve kendisinden bir an önce Irak'a dönmesini bekledikleri bildirildi.

TALABANİ'Yİ BEKLEYEN SORUNLAR

Almanya'da uzun süren bir tedavi ve kontrol sürecinden sonra Irak'a dönecek olan Devlet Başkanı Talabani'yi çok büyük sorunların beklediği bildirildi. Kürt internet sitelerinde yer alan haber ve yorumlara göre, Bölgesel Kürt yönetimi ile merkezi Irak yönetimi arasında yaşanan ve ipleri kopma noktasına getiren sorunların başında, bölgesel yönetimin, merkez yönetimin izni olmadan yaptığı petrol arama anlaşmaları, tartışmalı bölgeler için 140'ıncı maddenin uygulanmaması ve son olarak Başbakan Maliki tarafından sorunlu bölgelerin güvenliği için kurulan Dicle Operasyon Komutanlığı ilk sırada yer alıyor. Son olarak Musut Barzani başkanlığında toplanan Kürt Partiler, Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından Erbil ve Bağdat arasındaki tartışmalı bölgelerdeki askeri operasyonları yönetmek için oluşturulan Dicle Operasyon Komutanlığı'nın tehlikeli bir adım olduğuna karar vererek, buna karşı olduklarını deklere ettiler. Irak'ta var olan siyasi sorunların çözümü için hiçbir şekilde Irak ordusunun kullanılmaması gerektiği ve anayasanın ihlal edilmemesi gerektiğinin altı çizen Kürtler, Dicle Operasyon Komutanlığı'nın lağvedilmesi gerektiği açıklamışlardı.

HAŞİMİ'YE VERİLEN İDAM CEZASI

Celal Talabani'yi bekleyen sorunlar sadece Kürt yönetimi ile Bağdat yönetimi arasında yaşanan sorunlarla sınırlı kalmazken, kısa bir süre önce yardımcısı Tarık Haşimi'ye Bağdat'ta verilen idam cezası da Talabani'nin önündeki önemli sorunlardan biri olarak duruyor. 4 aydır Türkiye'de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'ye, Bağdat'ta gıyabında yapılan yargılamada, önde gelen Şiileri öldürtmek için ölüm mangaları kurmak suçundan idam cezası verilmişti. Irak'taki en üst düzey Sünni siyasetçi olan Haşimi için 19 Aralık'ta tutuklama emri çıkarılmıştı. Haşimi önce Kürt Bölgesine gitmiş, daha sonra Katar ve son olarak İstanbul'a yerleşmişti. Bağdat'taki duruşmada savcılık, Haşimi'nin 150 kişinin ölümünde sorumluluğu olduğunu öne sürmüştü. Haşimi'nin Türkiye'de olması Türkiye ve Irak ilişkilerini de gerdi.

TALABANİ- MALİKİ- BARZANİ GÖRÜŞMESİ

Almanya'dan 17 Eylül'de Süleymaniye'ye gelecek olan Irak Devlet Başkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Genel Sekreteri Celal Talabani'nin ilk görüşmesini Süleymaniye'de Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yapacağı belirtiliyor. Talabani'nin uzun bir süredir aralarında gerginlik bulunan Barzani ve Maliki'yi bir araya getirerek, sorunların çözümü için görüş alışverişinde bulunacağı kaydedildi. Daha önce sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için çaba sarf eden Talabani'nin, Barzani- Maliki ile yapacağı 3'lü toplantının Irak'ta Kürtler ile merkezi Bağdat yönetimi arasında yaşanan sorunların giderilmesi için önemli olacağı bildirildi.

TALABANİ, 2.5 AYDA 27 KİLO VERMİŞ

Almanya'da tedavi ve sağlık kontrolünden geçen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin 2.5 ayda doktorların tavsiyesi doğrultusunda 27 kilo verdiği ve daha önce giydiği elbiselerin kendisine büyük geldiği belirtildi. Almanya'da ziyaretçileri de kabul eden Talabani'nin sağlık durumunun iyi olduğu açıklanmıştı.

FA(GG/COŞ)