ÇAĞRI MERKEZİ KURMUŞLAR


Şebeke, önce Almanya'da AVM'lerden ve marketlerden alışveriş yapıp çekiliş hakkı kazanan müşterilerin kimlik bilgilerine ve telefon numaralarına ulaşıyordu. Dolandırıcılık şebekesi, elde ettikleri numaraları aramak için Türkiye'de çağrı merkezi kurdu. Alman vatandaşları arayacak olmaları nedeniyle de özellikle çocuklukları Almanya’da geçmiş iyi Almanca bilen kişiler bulundu.


ARABA KAZANDINIZ TÜRKİYE’DEN GÖNDERECEĞİZ


İyi Almanca bilen çağrı merkezi çalışanları, kurdukları sistemle Almanya’dan elde ettikleri numaraları arayarak, "Araba kazandınız" diyordu. Daha sonra arabaları Türkiye’den göndereceklerini söylüyorlardı. “Neden Türkiye’den gönderiyorsunuz?" diye soran Almanlara ise “Vergi muafiyetinden ötürü Türkiye’den gönderiyoruz" cevabı veriliyordu. Şebeke üyeleri, araçların Türkiye’den gönderilecek olması sebebiyle 10 ila 20 bin Euro arası para talep ediyordu. Şebekenin tuzağına düşen bazı Alman vatandaşlar bu aşamada şebeke üyelerine inanarak istenen parayı Türkiye’ye transfer etti.


İNANMAYAN "NOTERİ ARAYIN" DEDİLER


Çağrı merkezindeki kişilere inanmayan Almanlar'a “Biz resmi kurumuz. İsterseniz çekilişten sorumlu noteri arayın" deniliyordu. Tuzağa düşen Almanlar'a, noter diye Almanya'daki şebeke üyelerinin numaraları veriliyordu. Almanya numarası aranınca da bu sefer başka bir şebeke üyesi telefona çıkıyordu. Kendisini noter olarak tanıtan ikna gücü yüksek şebeke üyesi bir çok Alman’ı ikna etmeyi başarıyordu.


YAKLAŞIK 1,5 MİLYON EURO DOLANDIRDILAR


Türk polisi yaptığı çalışmada şebekenin bu yolla, Alman vatandaşlarından yaklaşık 1,5 milyon Euro para topladığını tespit etti. Polise başvuru yapan 600 Alman'ın olmasına rağmen, mağdur sayısının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Polisin operasyonu sayesinde dolandırılma aşamasında olan çok sayıda Alman’ın da paralarını kaptırmaktan kurtulduğu belirtildi.


Gözaltına alınan şüphelilerden 16'sı emniyet sorgusunun ardından serbest bırakıldı. 69 şüphelinin sorgusu devam ederken 11 şüpheli bu sabah adliyeye sevk edildi.