Bodrum'dan, çeşitli gösterilerde ve yunus terapisinde kullanılmak üzere Kaş'a getirilen Afalina türü 4 yunusla ilgili olarak doğa ve hayvanseverlerin çığlığı Almanya'dan yankı buldu. Almanya'nın yanı sıra çeşitli ülkelerde yunus parklarına karşı protestolarını sürdüren Alman yunus ve balina koruma kuruluşu 'ProWal', artan tepkiler üzerine yeniden Türkiye'ye gelme kararı aldı.

ProWal Başkanı Andreas Morlok, 20- 21 Nisan tarihlerinde Kaş'ta protesto gösterisi yapmayı planladıklarını belirterek, Kaş'taki yunus parkını 'Dünyanın en korkunç yunus gösteri merkezi' olarak tanımladı. Morlok, yaptığı yazılı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

"Bir yıl önce görüştüğümüz Kaş Belediye Başkan Yardımcısı bizlere, 2010 yılında kapatılan yunus parkının bir daha asla açılmayacağı sözünü vermişti. Orada bir daha asla deniz memelilerinin kar amacıyla hapsedilip istismar edilmeyeceklerini belirtmişti. Ancak bu söz maalesef tutulmadı ve dört yunus, ufak bir sebze kamyonuyla Bodrum'daki küçük yunus parkından alınarak Kaş'a getirildi. Kaş'taki yunus tesisi, bir koyda, paslanmış tellerle çevrili küçük bir kafesten ibarettir. Daha önce buradaki park açıkken, yunuslar, hatta belugalar (beyaz balinalar) kar amaçlı gösteriler ve tartışmalı yunus terapilerinde kullanılmak için istiflenmiş ve bu küçücük yere tıkılmışlardı. Özgürlüklerine çok düşkün olan bu hayvanların bazılarının burada ölmüş olmaları da şaşırtan bir durum değildir. Birçok yunus parkı gördüm ve dünyanın dört bir yanında protesto etkinlikleri düzenledim. Fakat bu, eşi benzeri olmayan ve dünyanın en kötü, en vicdansızca hazırlanmış yunus tesisidir. Türkiye'deki duyarlı vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle ve umarım ki sorumlu mercilerle de birlikte, bu yunus hapishanesinin bir daha açılmayacak şekilde kapatılması için elimizden gelen her şeyi yapmakta kararlıyız."

21 NİSAN'DA KAŞ'TA BULUŞALIM

Andreas Morlok, duyarlı tüm vatandaşları ve yakın il ve ilçelerdeki grupları, 21 Nisan'daki protesto etkinliklerine katılmaya ve dünyadaki yunus tesislerinin kapatılması için harekete geçmeye çağırdı. Kaş'taki yunusları Bodrum'daki deniz kafesinde gördüğüne değinen Morlok, "Yıllardır tutsak olduklarından, artık acınacak durumdalar. Özgür ortamdaki doğal beslenme içgüdülerini, yani balık avlama yetilerini tamamen kaybetmiş durumda olup rehabilite edilmeden kendi başlarına beslenebilecek durumda değiller. Fakat bu hayvanların, bir kaç kişinin kar amacıyla bu ufacık zindanda yaşamasına göz yummak da vicdan sahibi insanların yapamayacağı bir durumdur ve bu eziyete ortak olmak anlamına gelmektedir" dedi.

KAŞ'TAKİ HAYVANSEVERLERDEN DESTEK

Kaş'taki bazı sivil toplum kuruluşları ve ilçede yaşayan yabancılardan oluşan ekip de ProWal'ın eylemine destek vereceğini açıkladı. Yunuslara Özgürlük Platformu, Kaş'ta ve Bodrum'da başlattıkları kampanyaların hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde büyümesi için çalışıyor. Platform, yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli organizasyonların yapılabilmesi için Türkiye'deki yunus parklarıyla ilgili duyurulara, yasal ve resmi yazışmalara, bilimsel çalışmaların yayılmasına ve kamuoyunu bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık veriyor. Yunus parklarına karşı düzenledikleri kampanyalarla ilgili olarak sanatçıların da büyük desteğini alan Yunuslara Özgürlük Platformu, aynı zamanda Greenpeace Türkiye, WWF Türkiye ve Doğa Derneği gibi diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yunus parklarına karşı Türkiye'de farkındalığın artması için çabalıyor.