Alman bilim adamı Hamburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Wolfgang Voegeli'nin İngilizce ve Almanca hazırladığı 21 sayfalık raporu Türkçe'ye tercüme eden Euromaster öğrencisi Ezgi Erdoğan ile AÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy ve AÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü AÜ İİBF'de bir basın toplantısı düzenledi. Rapor hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Prof. Dr. Voegeli'nin 2011 Ekim- 2012 Şubat ayları arasında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteğiyle hazırladığı raporun, tüm Türkler için vizenin ortadan kalktığını ortaya koyduğunu aktardı.

RAPORUN İKİ TEMEL DAYANAĞI VAR

Prof. Dr. Voegeli'nin 'AB Üye Ülkelerine Vizesiz Giriş: Mevcut Durum' adlı raporunun; 11 Mayıs 2000 tarihinden sonra Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda (ABAD) açılan davalar sonucu ortaya çıkan kararlar ile Türk vatandaşlarının vizeye yönelik açtığı tazminat davalarına dayandığını dile getiren Prof. Dr. Gümrükçü, Türk vatandaşlarının tazminat davaları açarak her yıl ödenen 12 milyon euro'luk vize ücretini geri alabilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Voegeli'nin raporunda, Almanya'daki Yabancılar Yasası'nın göz önüne alındığını, bu noktadan hareketle Türkiye'nin 3. sınıf ülke kategorisinden çıkıp vizesiz giriş yapabilen ülke konumuma getirilebileceğini öngördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Gümrükçü, Türk vatandaşlarının tazminat davaları açmasının Avrupa ülkelerine girişte vizeyi kaldırmak için çözüm noktası olduğunu belirtti.

RAPOR TARTIŞILSIN İSTİYORUZ

Daha önce bu konuda hazırlanan bir rapor olmadığını aktaran Prof. Dr. Harun Gümrükçü, raporu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri ve Avrupa Birliği bakanlıklarına gönderdiklerini, Avrupa Parlamentosu'na da göndererek, tartışılmasını isteyeceklerini belirtti. Raporu hazırlayan Prof. Dr. Voegeli'nin, AB'nin güvenilir 10 hukukçu bilim adamı arasında gösterildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Gümrükçü, raporun önemli bir çalışma olduğunu dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI YANIT VERDİ

AÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy ise geçen hafta AB ile Türkiye arasında görüşülen Geri Kabul Antlaşması'na yönelik Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 'vize muafiyeti' ile ilgili bilgilendirme yazısı gönderdiklerini belirterek, "Cumhurbaşkanımız da bize cevap vererek, 'Gönderilen elektronik postanız alınmış ve AB'den Sorumlu Başdanışmanlığa iletilmiştir' şeklinde yanıt verdi, bu bizi çok sevindirdi" diye konuştu.

TOPLU DAVALAR DAHA ETKİLİ OLUR

Prof. Dr. Aksoy ayrıca, Avrupa'da vize uygulamasının kaldırılabilmesi için vatandaşların tek başlarına tazminat davaları açmalarının yeterli olmadığını, sivil toplum kuruluşlarının vatandaşlara destek vererek toplu davalar açmalarının, işi sona erdirme konusunda daha etkili olacağını sözlerine ekledi.