Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı (Bundesministerium für Arbeit und Soziales - BMAS) tarafından yürütülen bir sosyal proje çerçevesinde İzmir’e gelen Alman gençler, çeşitli iş kollarındaki uzman kuruluşlar bünyesinde mesleki eğitim alıyor. Gençlerin eğitim gördüğü kuruluşlardan biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı oldu. Dört haftalık süreçte parktaki personelden hayvan bakımı ve beslenmesi, barınakların temizliği gibi konularda uygulamalı eğitim alan Alman gençler, burada bulunmaktan memnun olduklarını söyledi. Kısa sürede Türkiye’ye uyum sağlayan ve Türkçe öğrenmeye başlayan gençler, İzmir Doğal Yaşam Parkı gibi çok özel bir yerde bulundukları için kendilerini şanslı hissettiklerini dile getirdi. Hayvanlarla yakından ilgilenen ve verilen her türlü görevi yerine getiren beş Alman genç, aradıkları mesleği bulduklarını söyledi.

Maria Laibach, Lara Becker, Stefanie Henke, Anna Miller ve Tobias Herzberg’den oluşan Alman öğrenci grubu, personelle de kısa sürede kaynaştı. Radyoda duydukları ve çok beğendikleri bir türkünün sözlerini mesai arkadaşlarından yazılı olarak isteyen ve ezberleyen öğrenciler, mesleki eğitimin yanında Türk kültürünü de öğrenmeye başladı.

Stajyerlerin çalışmalarının ve gösterdikleri performansın memnuniyet verici olduğunu söyleyen İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Hakan Öztürk, Türkiye ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerinin yer aldığı bir sosyal projeye destek vermekten mutluluk duyduklarını belirtti.

DEZAVANTAJLI GENÇLERE MESLEKİ DENEYİM

Yüksek öğrenim görme olanağı bulunmayan dezavantajlı gençlerin ve genç yetişkinlerin Avrupa Birliği ülkelerinde mesleki deneyimler edinmesi ve böylelikle iş piyasasına yerleşme şanslarının arttırılmasını hedefleyen 'öğrenci değişimi yoluyla uyum' konulu program çerçevesinde Türkiye’ye gelen çok sayıda yabancı öğrenci bulunuyor. Bu amaçla, gençlerin uluslararası değişimi AFS fonuyla destekleniyor. Projeye destek verenlerin görevi, 'Kendi ülkelerinde uygulamalı çalışma yerleri sunmak ve öğrenci değişimi organizasyonunda gerektiği yerlerde yardımcı olmak' diye tanımlanıyor.

Koordinatörlüğünü Almanya Hessen Kültür Bakanlığı’nın yürüttüğü, Polonya, Hollanda, Türkiye, Slovenya ve Avusturya ile İtalya’nın yer aldığı projeyi İzmir il Milli Eğitim Müdürlüğü de destekliyor.



İÖ(İÖ/CK)