İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencisi 19 yaşındaki Hasan Murat Tüfekçioğlu, ramazan bayramının ilk günü olan 30 Eylül 2008 tarihinde, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda yürürken, yaya yoluna çıkan 23 yaşındaki Cengiz Pehlivanoğlu'nun kullandığı 35 BLK 18 plakalı otomobilin altında kaldı. Pehlivanoğlu, direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobille, 5 araca çarpıp durabildi. Yaya Hasan Murat Tüfekçioğlu, ağır yaralı olarak götürüldüğü hastanede tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Tüfekçioğlu'nun ölümüne neden olan sürücü Cengiz Pehlivanoğlu’nun alkollü olduğu belirlendi.

İzmir 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, sürücü Cengiz Pahlivanoğlu hakkında 'Trafik güvenliğini tehlikeye sokma ve taksirle ölüme neden olma' suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Adli Tıp Raporu'nda ölen Tüfekçioğlu'nun kusursuz, Cengiz Pehlivanoğlu'nun ise asli kusurlu olduğu belirtildi. 10 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Cengiz Pehlivanoğlu, yargılama sonunda 5 yıl 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın avukatı kararın temyizi için Yargıtay'a başvurdu. Ceza davası ile ilgili karar henüz Yargıtay’dan dönmedi.

AİLESİ TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Ceza davası devam ederken, yaşamının baharında can veren Hasan Murat Tüfekçioğlu'nun babası Mustafa Kaya Tüfekçioğlu, annesi Meral iclal Akyarlı ve kızkardeşi Zeynep Tüfekçioğlu, sürücü Cengiz Pehlivanoğlu ile aracın sahibi babası Niyazi Pehlivanoğlu'ndan, toplam 125 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat istemiyle İzmir 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

HAYATLARI KARARDI

Hasan Murat Tüfekçioğlu'nun ölümüyle yıkılan ailesinin gözyaşları dinmek bilmedi. Anne Meral İclal Akyarlı, üzüntünün de etkisiyle kansere yakalandı. Mühendis baba Mustafa Kaya Tüfekçioğlu, Meral İclal Akyarlı ile ilgilenirken işsiz kaldı. Abla Zeynep Tüfekçioğlu da Almanya’daki eğitimine ara verdi. Aile avukatları aracılığıyla açtıkları tazminat davasının dilekçesinde, Hasan Murat Tüfekçioğlu'nun çok parlak bir eğitim hayatının olduğunu, olay nedeniyle büyük bir yıkım yaşadıklarını belirtti.

DAVANIN REDDİLMESİNİ İSTEDİ

Sürücü Cengiz Pehlivanoğlu ile babası Niyazi Pehlivanoğlu'nun avukatı ise davacıların ceza yargılaması aşamasında olayı medyaya taşıdıklarını, yargının etki altında bırakılmak istenidiğini, müvekkillerinin şu an bile bakıma muhtaç halde olduklarını, talep edilen tazminatın çok fahiş olduğunu öne sürdü. Cengiz Pehlivanoğlu'nun avukatı, müvekkilinin cezaevinden çıktıktan sonra psikolojisinin bozulduğunu, okulunu yarım bıraktığını, babasının ise felçli olduğunu söyleyip, davanın reddedilmesini istedi.

47 BİN LİRA TAZMİNAT

Hakim dava sonunda, davacıların maddi tazminat hakları saklı kalmak kaydıyla manevi tazminatla ilgili karar verdi. Cengiz Pehlivanoğlu ve Niyazi Pehlivanoğlu'nu yasal faizi hariç, baba Mustafa Kaya Tüfekçioğlu ve anne Meral İclal Akyarlı'ya 20'şer bin lira, kızkardeş Zeynep Tüfekçioğlu'na da 7 bin lira olmak üzere toplam 47 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti. Tazminatı az bulan Tüfekçioğlu Ailesi, kararın temyizi için başvurdu.

Ceza davasındaki karar Yargıtay tarafından onandığı taktirde, sürücü Cengiz Pehhlivanoğlu’nun 34 ay daha cezaevinde kalacağı belirtildi.