Bugün, Aliağa Demokrasi Meydanı’nda çevreciler, Bakırçay Belediyeler Birliği ve İzmir Kent Konseyleri’nin düzenlediği basın açıklamasına, 1990’lardaki termik santrale karşı sürdürülen mücadelenin önder ismi Aliağa’nın eski Belediye Başkanı ve 22'nci dönem İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, CHP eski Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Foça Belediye Başkanı CHP’li Gökhan Demirağ, EGEÇEP, FOÇEP gibi kitle örgütleri ve çok sayıda çevreci katıldı.

Bakırçay Belediyeler Birliği ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, basın açıklaması yaptı. Özgüven, daha önce yaptıkları açıklamada, santrale ruhsat verilmemesini, verilmesi durumunda mahkemeye gideceklerini söylediklerini hatırlattı. Özgüven, "Bir gece içinde ruhsat nasıl verildi, hangi şartlarla verildi, neden verildi? Bunu şimdi ruhsatı verenlere sormak lazım. Ayrıca bize dediler ki meslek odaları bu ruhsatları inceledi. Bu ruhsatlarda verilmemesi gereken bir yığın teknik olgu var, hem de olumsuz olgular. Aliağa Belediyesi ise ruhsatı verdi. Bu yetmedi, ne yazık ki belediye başkanlarımızı da ciddi bir baskı altına alan bir başka belediye başkanımız 'Evet, noktasına kadar doğru vermiştir. Bakanlık böyle istiyor' demiştir. Şimdi soruyorum; bu yasaları çıkaran kimler? Bir idam yasası çıkarıldı, insanlar idam ediliyordu. Şimdi yine bizi idam ediyorlar. Tamam mı diyeceğiz? Yani yasalar toplum aleyhine çıkarılmışsa ne kadar güzel mi çıkarmışsınız diyeceğiz. Tabii ki karşı çıkacağız. Bunları kim onaylarsa onaylasın ona karşı çıkacağız. Bunları alanlarda haykıracağız" diye konuştu.

GÖNENÇ MESAJ GÖNDERDİ

Özgüven, Bergama Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç’in önemli işleri olduğundan dolayı basın açıklamasına katılamadığını ama bir destek mesajı gönderdiğini söyledi. Özgüven ardından katılan herkese teşekkür ederek eylemi sona erdirdi. Özgüven’in konuşması sık sık, 'Başkanlar şaşırdı, sabrımızı taşırdı', 'Aliağa ovası Dilova olmasın' ve 'Burası neresi? Aliağa sanayi bölgesi, ölümün adresi' diye sloganlar attı. Eylemciler, 'Menemen santral istemiyor', 'İnsanımızı ovamızı katletmeyin. Termik santrale hayır' ve 'Ceza ödememek için ruhsat verdin. Yaşam hakkımıza kesilen bu cezayı kim ödeyecek?' yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

İKİNCİ RUHSAT DA ONAYLANDI

Aliğa'da bugün Termik Santrale Karşı 1 Milyon İzmirli Platformu da basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda kurumun temsilcisinin katıldığı toplantıda, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’u savunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na eski belediye başkanlarından Yüksel Çamur’u örnek alması çağrısında bulunuldu.

Platform adına konuşan Şenay Çağıran, en kirletici yakıt türü olan kömürün insan sağlığını tehdit ettiğini, kanser riskini arttırdığını ve tarım arazilerini zehirlediğini söyledi. Aliağa’nın, çevre ve insan sağlığı açısından gözden çıkartıldığını ve kalkınma hırsına kurban edildiğini savunan Çağıran, "Türkiye’nin en kirli havası Aliağa’dadır. Kanser oranları her geçen yıl daha da artmaktadır. Aliağa’daki ekolojik yıkımı durdurmakla görevli olan ve halkın feryatlarını en yakından duyması gereken Aliağa ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri tarihi hatalar yapmaktadırlar" diye konuştu. Aliağa Belediyesi’nin 30 Aralık 2011 tarihinde bölgenin ilk kömürlü termik santralinin birinci kısım inşaatına ruhsat verdiğini hatırlatan Çağıran, "Aliağa Belediye Meclis üyelerinin itirazlarına rağmen Turgut Oğuz ikinci ruhsatı da 20 Şubat 2012 tarihinde onaylamıştır. Termik santral yapımları halka karşı bilinçli bir kıyım, doğaya karşı katliamdır. Bu kıyım ve katliamı durdurma şansı olup da kullanmayanlar suç ortağıdırlar" dedi.

YÜKSEL ÇAKMUR ÖRNEĞİ

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’a destek olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na tepki gösteren Şenay Çağıran, Kocaoğlu’na 22 yıl önce İzmirlilerin 'El ele termik santrale karşı' eylemini anımsattı. Çağıran, Kocaoğlu’nu İzmirlilerden yana tavır koyan dönemin belediye başkanı Yüksel Çamur’u örnek almaya davet etti.

1 Milyon İzmirli olarak termik santralleri durdurana kadar pes etmeyeceklerini dile getiren Çağıran, "Yaşamdan yana olan İzmirlileri, 1 Milyon İzmirli’ye katılmaya, Hıdırellez’de 6 Mayıs’ta termik santral ateşini söndürmeye çağırıyoruz" diye konuştu.