Alaşehir’e bağlı Alkan Köyü Muratlar Mevkii’nde özel bir firmanın jeotermal çalışmaları sırasında, geçen pazar günü saat 02.00 sıralarında patlama sesi duyulmasının ardından sıcak su fışkırdı. Çalışmaların yapıldığı bölgeye yaklaşık 200 metre mesafede İbrahim Akcan’a ait üzüm bağından 15 metre yüksekliğe kadar yükselen sıcak ve çamurlu su, köylüleri tedirgin etti.

ÜZÜM BAĞLARI KURUDU

Üzüm bağlarını kurutan sıcak su, bir dere yatağı oluşturdu. Firma yetkileri, üzüm bağlarını kurutan sıcak su kaynağını kapatmak için çalışma başlattı. Suyun çalışmalar sırasında kaçak yapıp yumuşak olan zeminden yüzeye çıkmış olabileceği belirtildi. Jandarma ve firma yetkilileri önlem aldı, güvenlik şeridi çekerek olay yerine kimseyi yaklaştırmadı. Yapılan çalışmaların ardından da söz konusu kaçak kapatıldı.

İKİNCİ PATLAMA SESİ

İlk olayın meydana geldiği yerin yaklaşık 150 metre uzaklığındaki Muratlı Mahallesi’nde bugün saat 11.00 sıralarında ikinci kez su fışkırmaya başladı. Yine patlama sesi duyulurken, çevredeki bazı bağlar zarar gördü. Piyadeler Belediyesi’ne bağlı ekipler, kaynaktan çıkan sıcak suyun çevreye daha fazla zarar vermemesi için, bir önceki kaynağın oluşturduğu dere yatağına yönlendirmek üzere kanal açmaya başladı. Piyadeler Belediye Başkanı AK Parti’li Ali Demir, belediyeye ait kepçelerin çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

"KAÇAK KONTROL ALTINA ALINAMADI"

Başkan Demir, “Çıkan suyun yeni bir dere yatağı oluşturmaması ve çevre bağlara zarar vermemesi için kepçelerle kanal açıyoruz. Daha sonra suyu eski sıcak suyun oluşturduğu dere yatağından Alaşehir Çayı’na aktaracağız. Firma yetkilileri betonlama, çamurla sıkıştırma ve kapatma çalışmalarını yapıyor. Firma yetkilileri, 1011 metre derinlikte yapılan sondaj çalışmaları sırasında, yer altında biriken gazın eski bir fay hattının açtığı yarıktan yukarı yükselerek yumuşak zemin bulup yüzeye çıktığını ve bu kaçağın kontrol altına alınamadığını belirtti. Aynı firmanın daha önce açtığı Piyadeler-1 adlı kuyudan, basıncın azaltılması için gaz salınımı yapılıyor” dedi.

MUHTAR, “ÜZÜM ÜRETİCİLERİ BAĞLARINA GİDEMİYOR”

Alkan Köyü Muhtarı Hamit Akbulut, bölgede yıllar önce meydana gelen deprem nedeniyle çökme ve yarıklar oluştuğunu, patlamaların da aynı bölgede olduğunu ifade etti. Muhtar Akbulut, “Üzüm üreticileri korkudan bağlarına gidemiyor. Çiftçiler heran patlama olabilir endişesi taşıyor. Böyle devam ederse bölge perişan olur. Muratlı Mahallesi’ne giden yol ikinci patlamadan sonra kapandı. Mahalleye ulaşım için yeni bir yol açtık” diye konuştu.

İkinci sıcak suyun çıktığı bağın sahibi Mehmet Özkan, çaresizce çalışmaları izlerken zararının çok büyük olduğunu ve bunun karşılanmasını istediğini söyledi.