Alanya'da, 'Büyükşehir Yasa Tasarısı'nı protesto etmek amacıyla miting düzenlendi. Yaklaşık bin kişi, ellerinde Türk bayrakları ve üzerlerinde '82 ALN 082' ve 'İl Olmak Hakkımız' yazan tişörtlerle meydanda toplandı. Bu sırada kurulan portatif sahnede canlı müzik yapıldı. Alanya'nın Kestel, Demirtaş, İncekum, Kargıcak ve Mahmutlar beldelerinden de mitinge katılanlar oldu. Mitingde, 'İl olmaya evet, büyükşehire bağlanmaya hayır' ve 'Alanya il olmayı hayal ederken, Antalya'nın mahallesi olmayı kabul edemez' yazan pankartlar ve dövizler taşındı. CHP İlçe Başkanı Şevki Türktaş, MHP İlçe Başkanı Cafer Uyar, Demokrat Parti İlçe Başkanı Bilal Gündoğan, HAS Parti İlçe Başkanı Yusuf Mecek ve Saadet Partisi İlçe Başkanı Sinan Aktaş sahneye çıkarak grubu selamladı. Mitinge destek veren Kent Konseyi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, Alanya Gazeteciler Cemiyeti, Pansiyoncular Odası ile Kargıcak Belediyesi'nden de temsilciler sahneye davet edildi.

Yapılan konuşmaların ardından sahneye MHP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Zavlak çıktı. Selçuklu dönemine özgü bir kostüm giyen ve kılıç kuşanarak, Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubat'ın ağzından temsili bir konuşma yapan Zavlak, "Ey Alaiye şehrinin insanları" diye başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Asırlar önce bu güzel beldeyi nice yiğidin kanıyla fethedip Türk ve İslam sancağı altına katan, her yanına çeşmeler, hanlar, kemerler ve de camiler yaptırıp, deryasının ortasında bir tersane kurdurup kendime başkent yaptım. Ben Gıyaseddin Keyhüsrevoğlu Alaeddin Keykubat'ım. Bu eşsiz beldeyi nice emekle mamur eyledik ki, içinden yaşayan her dinden, her ırktan insan huzur içinde yaşasın. Bu yapılan hanlar, köprüler, çeşmeler, camiler ve sağlam kale duvarları hep bunun içindir. Yüzyıllar önce bizden sonra gelecek olan şimdiki nesillere sulh ve zenginlik içinde bir başkent bıraktık. Ama sonra kemiklerimizi sızlatan işler oldu. Hanlarımızın konaklarımızın yerinde göğe yükselen haneleri, yem yeşil bağlarımızı saran beyaz örtüyü keder içinde izledik. Ama güzel şeyler de oldu. Allahıma şükürler olsun Tersane'm, Kızılkule'm ve Kale'm sapasağlam ayakta duruyor. Onlar sayesinde asırlar sonra devletimin heybeti hala gözle görülebiliyor. Kültürümüz, örflerimiz adetlerimizi bugünlere taşıdığınız için sizlerle gurur duyduğumuzu söylemek isterim. Denilir ki, benim başkentim bir ilin beldesi olacakmış. Başkentimin idarecileri size söyleyeceklerim var, beni iyi dinleyin: Bu şehrin her bir toprağı için kanını döken şehitlerimin adına, her bir yerini imar eden alınteri döken halkım adına söylüyorum ki, benim payitahtımı bir ile belde yaparsanız size kendi hakkımı da onların hakkını da helal etmem. Benim payitahtımın hakkı bir ilin beldesi olmak değil, bizzat kendisinin il olmasıdır." 

MHP İlçe Başkanı Cafer Uyar ise, Burdur ve Isparta illerini kastederek, "İki ilin arası vilayet konağından vilayet konağına 25 kilometre ise, bu da vicdanlara sığıyorsa, Mersin sınırından Muğla sınırına olan 600 kilometreyi de bir yerlere sığdırın. Hangi vicdana sığacaksa oraya sığdırın" diye konuştu. Yaklaşık 200 polisin görev yaptığı mitingde yapılan konuşmaların ardından gruptakiler olaysız bir şekilde dağıldı.



TE,ÖY(SU/RT)