ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün yetkilendirdiği Deniz Güvenlik Komitesi, Türkiye'deki 176 limanla ilgili Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ISFS) oluşturdu. Bu koda göre her yıl gerçekleştirilen planlı tatbikatlardan biri bu yıl Doğu Akdeniz için stratejik önem taşıyan Alanya Limanı'nda yapıldı. Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı'na bağlı güvenlik güçleri, Terörle Mücadele Büro Amirliği'nin bomba imha ekibi, Alanya Liman Başkanlığı ve Alanya Liman İşletmeciliği AŞ tarafından ortaklaşa yaptığı tatbikat 55 dakika sürdü.

SÜRAT MOTORUYLA KAÇTI, SAHİL GÜVENLİK YAKALADI

Alanya Liman Başkanı Edip Ballıkaya'nın yönettiği tatbikatta, senaryo gereği 5 mürettebatı bulunan Alpler-1 adlı gemiden arıza sinyali verildi. Tamir için limana alınan gemiye onarım amacıyla giren 2 kişi, patlayıcı yerleştirdi. Onarımı tamamlayarak gemiden çıkan temsili teröristler limana da patlayıcı yerleştirdikleri sırada fark edildi. Teröristlerden biri iskele üzerinde etkisiz hale getirilirken, diğeri bir sürat teknesiyle kaçtı. İhbar üzerine harekete geçen Alanya Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı, 3 deniz aracıyla sürat teknesinin peşine düştü ve sürat teknesini Alanya Kalesi Dilvarda Burnu yakınlarında çembere aldı. Tam teçhizatlı askerler tarafından çevresi sarılan teröristin bulunduğu sürat teknesine çıkan askerler, etkisiz hale getirdikleri teröristi Alanya Limanı'na getirdi. Teröristler Terörle Mücadele ekiplerine teslim edilirken, Alpler-1 adlı gezi teknesindeki mürettebat ile yolcular tahliye edildi. Ardından bomba imha uzmanı özel kıyafetini giydikten sonra, konulan bombanın uzaktan kumandayla patlatılması ihtimaline karşı sinyalleri kesmek için Jammer cihazını devreye sokup, patlayıcıya fünye yerleştirdi. Kontrollü olarak patlatılan paketin ardından 'Asya' adlı köpekle gezi teknesi ve limanda arama yapıldı.

BAŞARILI BİR TATBİKAT

Alanya Limana Başkanı Edip Ballıkaya başkanlığında oluşturulan kriz masası tatbikatın başarıyla sona ermesinin ardından değerlendirme toplantısı yaptı. Tatbikatın istenilen zaman dilimi içerisinde gerçekleştirildiğini söyleyen Ballıkaya, "Terör ve teröristlere karşı önlem alınıyor. Başarılı bir tatbikat yapıldı. Yalnız denizde değil, karada da polis, jandarma ve sahil güvenlik ekiplerimiz gerekli çalışmaları yapıyor. Yılın 365 günü, 24 saat görev başındalar. Tatbikata katılan, görev alan arkadaşlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Tatbikatın ardından Sahil Güvenlik ekipleri, zodyak botlarla gösteri yaptı.