Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 'Dünya Kültür Mirası' kalıcı listesine alınmasına kesin gözüyle bakılan tarihi Alanya Kalesi'nde, 'Tophane-Kızılkule Ekseni, Denizcilik ve Gemicilik Müzesi' projesi kapsamında çalışmalar sürüyor. Alanya Belediyesi, geçen yıl 359 bin 90 kişinin ziyaret ettiği ve 2 milyon 882 bin lira gelir elde edilen kalenin surlarına yerleştirilmek üzere, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan ve aslına uygun olarak İzmir'in Urla İlçesi'nde top, top arabası, mancınık ve koçbaşı ile tekne yapımında kullanılan malzemeler yaptırdı. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1221 yılında kentin alınmasından sonra yeniden inşa ettirilen Alanya Kalesi'nin cazibesini artırmak amacıyla yapılan çalışmanın, 26 Mayıs'ta başlayacak Uluslararası Alanya Turizm ve Sanat Şenliği'ne kadar tamamlanması hedeflendi.

"AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK"

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura, Alanya Kalesi'nin son yıllarda en çok ziyaret edilen tarihi ve kültürel yapılar içerisinde yer aldığını söyledi. Projenin adım adım ilerlediğini belirten Hacıkura, şöyle dedi:

"Kızılkule-Tophane Ekseni, Denizcilik ve Gemicilik Müzesi projesinin ikinci adımı geçen yıl Eylül ayında atıldı. Proje kapsamında tersanede sergilenmek üzere bir tekne yapıldı. Osmanlı döneminde lojistik amacıyla kullanılan ve 'Çekevele' adı verilen tekne, vinç yardımıyla Alanya Limanı'na getirildi ve bir kayıkla çekilerek tersaneye konuldu."

Alanya Kalesi'nin proje sonunda tam anlamıyla bir açık hava müzesi olacağını dile getiren Hacıkura, "Osmanlı döneminde kullanılan, top, top arabası, 2 mancınık ve Ortaçağ'da kuşatılan kalelerin kapısını kırmak için kullanılan 'koçbaşı' adı verilem kütük, Kızılkule ile Tersane arasındaki kale surlarını süsleyecek. Yine o dönemde tekne yapımında kullanılan malzemeler de tersaneye ayrı bir hava katacak" diye konuştu.

ALANYA KALESİ

Alanya Kalesi, Türkiye'de Anadolu'yu süsleyen yüzlerce kaleden bugün ayakta kalabilmiş ve en iyi korunmuş Ortaçağ kalelerinden biri. Birçok anıtsal yapıyı içerisinde barındıran kale, en görkemli devrini Selçuklular döneminde yaşadı. M.Ö. 4'üncü yüzyıldan bu yana yerleşim yeri olan Alanya Kalesi, birinci derece arkeolojik, doğal, tarihi ve kentsel sit alanı olarak tescillendi. 6.5 kilometreyi bulan surları, 140'a yakın burç ve 400'e yakın sarnıcı, görkemli yazıtlarla bezemeli kapıları içerisinde barındıran kale, Roma dönemine ait kalıntılar içeriyor. Selçuklular'dan kalma birçok tarihi yapının da bulunduğu kalenin iç bölgesinde saray odaları, mahzenler, kilise, sarnıç gibi tarihi yapılar bulunuyor.



TE(HA/İD)