Alanya'nın Okurcalar Beldesi'nde denizin 3 metre açığında bulunan Roma Dönemi'ne ait lahit büyük ilgi görüyor. Tadilat nedeniyle ziyarete kapalı olan Alanya Müzesi'nin bahçesinde vatandaşların görebileceği bir noktaya yerleştirilen lahdin tuzlu sudan arındırma çalışmaları yapılıyor. Stil kritiği yoluyla tarihlendirilmesi ve ait olduğu bölgenin belirlenmesi için lahdin fotoğrafları, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar tarafından inceleniyor. Yapılan ilk incelemede, lahdin üzerinde 2 satır yazı olduğu belirlendi. Bu yazının lahdin sahiplerine ait isimler olduğu sanılıyor.

Alanya Müzesi Müdürü Seher Türkmen, denizin 3 metre derinliğinde kayaların altından sağlam halde çıkarılan mermer lahdin uzun süre denizde kaldığı için tuzlu sudan arındırıldığını söyledi. Lahdin temizlenmesi için müze bahçesine tatlı su damlama sistemi kurduklarını belirten Türkmen, şu bilgileri verdi:

"Restoratörler ve konservatörlerle yaptığımız görüşmeler sonucunda lahdin temizlenmesi için bu sistemi belirledik. Uyguladığımız bu yöntemle tatlı suyun lahdin her noktasına temas etmesi sağlanıyor. Zaman zaman kıl ve yumuşak fırçalarla, çıkan tuzlu suyun atılması sağlanıyor. Bundan sonraki aşamada lahit saf suyla temizlenecek. Lahdin fotoğrafları Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar tarafından inceleniyor. İlk inceleme sonucunda üzerinde lahdin sahiplerine ait olduğu tahmin edilen isimler tespit edildi. Detaylı inceleme sonucu henüz elimize ulaşmadı."

Alanya Müzesi'nin tadilattan dolayı ziyarete kapalı olmasına rağmen lahdi merak edenlerin akınına uğradığını anlatan Türkmen, "Lahde ilgi çok fazla. Müzemizi açmadık ama yine de meraklıların görmesi için lahdi bahçede herkesin görebileceği bir noktaya yerleştirdik. Çalışmalarımızı da burada yapıyoruz. Kolayca izlenebiliyor. Bahçe duvarlarından bakanlar da böylece meraklarını gidermiş oluyor" dedi.

Büyük bölümü 'Medusa' ve 'Eros' figürleriyle kaplı lahit, geçen 3 Temmuz'da dalgıç Hakan Güleç tarafından bir otele ait plajda dalış yaparken bulunmuştu.



TE(SU/CK)