Alanya Kalesi'nin kuzeyindeki Hasbahçe Mahallesi, Selçuklu dönemine ait av köşkleri bulunduğu için 1993 yılında koruma alanı içerisine alındı. Yapılaşmaya izin verilmeyen bölgede geçen hafta etkili olan yağmur sonrası yolda göçük meydana geldi. Yolda çalışma yapmak isteyen ekipler, Selçuklu dönemine ait olduğu tahmin edilen av köşkünün duvar kalıntılarına rastladı. Çalışmalar durdurulurken, Alanya Müze Müdürlüğü ve Alanya Belediyesi bölgede ortak kazı ve tespit çalışması başlatacak.

Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, av köşkü kalıntılarına yol çökmesi sonucu tesadüfen rastlandığını söyledi. Meyilli bir arazide yer alan bölgede, Selçuklu dönemine ait av köşklerinin yer aldığını kaydeden Türkmen, "Bu nedenle bölge 1993 yılında koruma altına alındı. Selçuklu döneminde av köşklerinin daha çok manzaralı meyilli arazilere yapıldığını biliyoruz" dedi.

ALANYA AV KÖŞKÜ ZENGİNİ

Bölgede keşif çalışmalarına başladıklarını söyleyen Seher Türkmen, "Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğunu düşündüğümüz av köşkü kalıntılarının tamamına kazı çalışmaları sonunda ulaşabileceğiz. Alanya Belediyesi ile birlikte yapılacak çalışma sonunda yolun altında ne olduğunu hep birlikte göreceğiz. Bu bölge imar ve çevre düzenlemesi açısından planlama dahilinde ele alınmalı. Öncelikli amacımız alt kottaki evlerin üzerine bir çökmeyi önlemek ve kazı çalışmalarına başlamak" diye konuştu.

Alanya'da bulunan Sedre, Gülefşen, Hasbahçe, Hacıbaba ve Sugözü av köşkleri bulunuyor.