Alaçatı Beldesi’ndeki yedi dönümlük bir lavanta tarlası içine bu ay başında yerleştiren 30 ana kovan ile 'lavanta balı' üretimine başlandı. Sonradan eklenen 9 oğul kovanla kapasite daha da arttırıldı. Alaçatı'nın zengin ve güçlü aromalı bitki örtüsünün arıcılık yapmaya çok müsait olduğunu belirten üretici İbrahim Topal, "Lavanta tarlamıza konuşlandırdığımız kovanlarımızla artık yerli kekik balımıza lavanta aroması da katacağız. Haziran ayı sonunda çiçek açmaya başlayan lavantalardan nektar alan arıların ürettikleri balda lavantanın etkisi çok yoğun olacak. Temmuz ayı sonuna doğru bal alacağız. Balı aldıktan sonra ilk iş olarak farklı üniversitelerin gıda fakültelerinde tahlillerini yaptıracağız. Ondan sonra da satışa sunacağız" dedi.

AMAÇ KATKISIZ BAL

Topal, bölgenin oksijen bakımından dünyanın sayılı yerlerden biri olduğunu vurgulayan Topal, "Bu tertemiz havada lavanta, kekik ve karabaş otu gibi tıp ve eczacılıkta yararlanılan bitkilerin yaygın olduğu bir bitki örtümüz var. Yerli üreticilere göre ülkemizde Anzer balından sonra en kaliteli bal, üretilen bölgelerden birisi de Alaçatı.

Projemiz, organik bal üretimine giden bir süreci kapsayacak ve korumacı turizmde öncü olan Alaçatı insanına ek ekonomik gelir sağlayacak örnek bir girişim olacak. Son günlerde istismar edilen bal konusunun farkındayız. Amacımız sağlıklı ve katkısız bal elde etmek" diye konuştu.



FO(İÖ/BT)