Akseki Kaymakamlığı ve Akseki Eğitim Hayratı Derneği, bölgedeki mevcut mağaraların envanterinin çıkarılması, yeni mağaraların keşfedilmesi ve turizme kazandırılması için ortak çalışma başlattı. Bu amaçla geçen yıl Akseki'de Türkiye'nin 'en uzun inişi olan mağarası' Bucakalan Mağarası'na inerek keşif yapan ASPEG'le protokol imzalandı. Protokolle ASPEG, bölgedeki mağaraları keşfedecek ve burada belgeseller çekerek hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtacak.

Akseki Belediye Kültür Salonu'nda düzenlenen imza törenine, Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, Akseki Belediye Başkan Vekili CHP'li Necip Alparslan, Akseki Eğitim Hayratı Başkanı Mürşit Pişkin, ASPEG adına Ender Usuloğlu, Hakan Eğilmez, Sait Toylun ve İlker Gürbüz katıldı.

İmza töreninin ardından bilgi veren Kaymakam Çeviren, protokolle ASPEG ekibinin Mayıs 2012'den başlayarak Ekim 2014'e kadar 'Akseki Mağaraları Araştırma Keşif ve Belgeleme Projesi' kapsamında mağaralarla ilgili belgeseller çekeceğini ve tanıtacağını söyledi. Çalışmanın Akseki Kaymakamlığı, ASPEG ve Akseki Eğitim Hayratı Derneği'nin işbirliğiyle yürütüleceğini anlatan Kaymakam Çeviren, projenin amacının yörede keşfedilmemiş mağaraları gün ışığına çıkararak, alternatif turizmin gelişmesine katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

ÇALIŞMALAR 30 AY SÜRECEK

Çeviren, özellikle yurt dışındaki üniversitelerin mağaracılık bölümlerindeki öğrenciler ile bu işi hobi olarak yapan turistleri bölgeye çekmeyi hedeflediklerini belirtti. Kaymakam Çeviren, yaklaşık 30 ay sürecek çalışmalar kapsamında mağaralarla ilgili eğitim seminerleri, mağara araştırma gezileri düzenleneceğini, mağara envanterinin kitap haline getirileceğini ve belgeseller hazırlanacağını vurguladı.

KEŞFEDİLMEMİŞ BİRÇOK MAĞARA VAR

ASPEG mağara dalış uzmanı Hakan Eğilmez ise Akseki mağaralarında 1966 yılından günümüze kadar birçok yerli ve yabancı ekip tarafından inceleme yapıldığını belirtti. Timuçin Aygen ile başlayan araştırmaların İngiliz, Fransız, Çek ve İspanyol araştırmacılarla devam ettiğine dikkat çeken Eğilmez, "Ancak Akseki mağaralarının tümünün ele alındığı bir envanter veya kitap çalışması yapılmadı. Akseki ve çevresinde daha keşfedilmemiş birçok mağara bulunuyor. Bunları gün ışığına çıkararak alternatif turizmin gelişimine katkı sağlamak için elimizden gelen tüm imkanları kullanacağız" dedi.

345 METREYE KADAR İNDİ

Bucakalan Köyü yakınlarındaki 345 metre derinliğe sahip Bucakalan Mağarası'na geçen yıl inen ASPEG ekip lideri Ender Usuloğlu ise mağaranın Türkiye'nin 'en uzun inişi olan mağarası' olduğunu söyledi. 1992 yılında Fransa'dan gelen bir ekibin 305 metreye kadar indiğini kaydeden Usuloğlu, "Türk ekibi olarak 345 metreye kadar indik. Akseki’de daha birçok mağarada araştırma yaparak mağara envanterinin kitap haline getirilerek Akseki mağaraları ile ilgili belgesel hazırlayacağız" diye konuştu.



AÇ(SU/CK)