Aksa Akrilik Kimya A.Ş. tarafından, termik santralin kurulmasına tepki gösteren çevreciler için açılan 20 bin TL tutarındaki tazminat talebiyle ilgili yargılama İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde bulunan 9'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tamamlandı. Yargılamanın dün yapılan 7'nci celsesinde Mahkeme Hakimi Necati Öğmen, İstanbul 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin daha önceden verilen ve emsal gösterilen kararı dikkate alarak, Aksa Akrilik’in, Yalova Çevre Platformu gönüllüleri Özlem Akyüz Bayrı ve Kemal Bayrı’dan istediği 20 bin TL’lik tazminatın reddine karar verdi.

ÇEVRECİLERE SANATCILAR DA DESTEK VERMİŞTİ

Yalova'da bulunan çevreciler, 2010 yılında toplam 15 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle, Aksa Akrilik Kimya A.Ş. tarafından Yalova'da kurulan ve deneme ruhsatı alan, kömürlü termik santrale karşı protesto gösterileri yaptılar. Çevrecilerin bu tepkisine, santrale karşı olduklarını belirten Azra Akın, Şenay Gürler, Yavuz Bingöl, Kerem Alışık, Sunay Akın gibi 20 ünlü sanatcı da, 2010 yılının Mayıs ayında 'Sanatçılar Santralsiz Yalova Diyor' adlı 3.5 dakikalık video gösterisi ile destek verdi.

Aksa ise, termik santralle ilgili yayınların hakaret ve yalan içerdiği iddiasıyla, görüntünün yayınlanmaması için kaset hakkında ihtiyadi tedbir kararı aldırmış, Yalova Çevre Platformu Gönüllüleri Özlem Akyüz Bayrı ve Kemal Bayrı hakkında 20 bin TL tutarında tazminat talep etmişti.

Geçen Mayıs ayında İstanbul 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, verdiği kararda sanatçıların görüntüsüne konulan ihtiyadi tedbir kararını kaldırdı. İstanbul 9'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi ise dün yapılan son duruşmada, açılan tazminat dvasının reddine karar verdi.

YALOVALILARA TEŞEKKÜR ETTİLER

Mahkeme kararını değerlendiren Özlem Akyüz Bayrı, "Direndik ve kazandığımız için mutluyuz. Bu mücadelenin boşuna olmadığını gördük. Bugüne kadar bize sahip çıkmayan siyasi iradenin, tüm bu olanlardan sonra fay hattında termik santral ve kimyasal tesislerin olmaması gerektiğini anlayacağını umut ediyor, onları Yalova'ya gerçek anlamda hizmet vermeye davet ediyoruz. Mücadelemizde bizlere destek veren Yalova halkına ve gönüllü olarak savunmamızı üstlenen Avukat Ayşe Aydemir ile tüm yanımızda yer alanlara teşekkür ediyoruz" dedi.