Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Mayıs’taki patlamalardan iki hafta sonra Reyhanlı’ya yaptığı ziyarete ilişkin eleştirilere tepki gösteren Arınç şöyle dedi: "Sayın Başbakanımız ABD ziyaretini takiben Reyhanlı’ya gideceğini önceden açıklamıştı. Ana muhalefet lideri vıcık vıcık sözlerle affedersiniz bu durumu istismar ediyor. Vıcık vıcık bir iç politika yapıyor.”

Arınç, “Reyhanlı olayı henüz soruşturma aşamasında. Ancak sayın Başbakanımız MİT’in saldırı ihbarının yeterince incelenmediği yönündeki iddialarla ilgili soruşturma talimatı vermişti. Bu soruşturma henüz tamamlanmadı” diye ekledi.

"Apaydın Kampı’na da bir saldırı planlanmış ve bu soruşturma devam etmektedir” ifadelerini kullanan Arınç, bu olayı CHP’ye bağladı: “Bu saldırıyı planlayanlar arasında CHP heyetini Esad’la buluşmaya götürenler de vardır. Bu soruşturma da sürüyor. Tamamlanınca isimler açıklanacaktır. Reyhanlı saldırısında hem Türkiye içerisinde bu işin boyutu, hem de Türkiye dışında bu işin planlayıcıları, tedarikçileri var. En iyisi soruşturmanın bitmesini beklemek."

GAZZE ERTELENDİ

Suriye’deki savaşa Lübnan Hizbullah’ının katılmasını da değerlendiren Arınç,  "Hizbullah’ın bugünkü lideri Suriye’de Esad rejiminin ayakta kalması için her şeyi yapabileceklerini ifade etmektedir. Herhalde İslam aleminde kendilerine karşı doğacak tepkiyi de göğüsleyeceklerdir” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın Gazze ziyaretiyle ilgili soru üzerine Arınç, “Toplantının gündeminde yoktu. Önce Mayıs ayı düşünüldü, yoğun program nedeniyle Haziran ayı düşünülüyor. Program netleşince bilgi verilecek” yanıtını vermişti.

Gazze ziyaretinin ertelenmesinin Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşme ardından gelmesi dikkat çekti. Erdoğan da Mayıs ortasındaki ABD ziyaretinde, “Benim şu andaki planlarımda büyük ihtimalle Haziran ayı içerisinde bir Gazze ziyaretimiz söz konusu” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerri, Nisan ayında Türkiye ziyaretine ilişkin düzenlediği bir basın toplantısı sırasında, Erdoğan’dan Gazze ziyaretini ertelemesini istemişti. Kerry, "Potansiyel Gazze ziyaretiyle ilgili olarak biz Başbakan Erdoğan'a, bunun ertelenmesinin daha iyi olacağını ve bazı nedenlerle bu ziyaretin şu anda  gerçekleşmemesi gerektiğini düşündüğümüzü ifade ettik” demişti.