Türkiye’nin zeytin varlığı bakımından en zengin ilçesi olan Manisa Akhisar’da Zeytin Hasat Şenlikleri’nin 4’üncüsü bu yıl da Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz’ün de katılımıyla coşkuyla başladı. İki gün boyunca sürecek olan şenliğe öncülük eden Akhisar Ticaret Borsası’nın Meclis Başkanı Fettah Gülmen, hasat yapılan ilk bahçede bölgedeki zeytin tarımı hakkında bilgi verdi. Gülmen, Akhisar’ın zeytincilikten hak ettiği payı alabilmesi için her sene tanıtım çalışmalarını artırarak sürdürdüklerini dile getirdi. Gülmen, "Çünkü Akhisar’ımız 500 bin dekar zeytinlik alanı bulunan, 11 milyon 700 bin kayıtlı ağacı bulunan Türkiye’de zeytin varlığı en büyük ilçemiz. Akhisar’ımızda 300 tane irili ufaklı zeytin işletmesi, 30 tane zeytinyağı sıkım tesisi, bu sektörde 7- 8 bin çiftçi ailesi, toplayıcısı ve budayıcısıyla bu şehirde 20 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. Bu yüzden Akhisar hak ettiğini almak için tanıtım ve hasat şenliklerini artırarak devam ediyoruz" diye konuştu.

Bu yılki rekoltelerini 150- 180 bin ton arası sofralık ve yağlık zeytin olarak tahmin ettiklerini aktaran Gülmen, zeytin alanlarının yeni dikilen ağaçlarla her yıl arttığını kaydetti.

ZİRAAT TAMAM SIRA SANAYİDE

Akhisar Belediye Başkanı AK Parti'li Salih Hızlı da eskiden tütün kenti olarak anılan Akhisar’ın 'zeytin kent' olarak anıldığını belirterek bu tip etkinliklere Akhisar’ın potansiyelinin bilinmesini istediklerini vurguladı. İlçenin 10 yılda 12 milyon ağaca ulaşarak zeytin tarımında çok iyi bir noktaya geldiğini de kaydeden Hızlı, şimdi zeytin sanayinin ilçeye getirmek için uğraş verdiklerini, bu kapsamda Süleymanlı Kasabası’nda Zeytin İhtisas OSB oluşturduklarını dile getirdi. Bin 300 dönümde kurulacak işletmelerle Akhisar’ın zeytinde başkent olma yolunda önemli bir eksiğini de gidermiş olacağını dile getiren Hızlı, bölgeler arası rekabet yerine işbirliğini savunduklarını da sözlerine ekledi.

GÜRELİ’DEN PRİM TALEBİ

Öte yandan şenlik kapsamında ziyaret edilen Bağcılar Zeytin Tesisi’ne düzenlenen gezide Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ile Ak Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir primler başta olmak üzere pek çok konuyu görüştü. Tarım ihracatının artması için bölge milletvekillerinin güçbirliği yapması gerektiğine işaret eden Ali Nedim Güreli, prim pastasından zeytinciliğin daha fazla pay alması gerektiğini savundu.

HEDEF MARKALAŞMA

Milletvekili Uğur Aydemir ise Akhisar’ın zeytini yeni öğrendiğini, bunun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak bunun yolunun da markalaşmadan geçtiğini kaydetti. Aydemir, "Akhisar olarak Türkiye’nin zeytin başkenti olduk. Bundan sonra ne yapacağız? Zeytini ürettik, rekolte rekorları kırmaya başladık. Bu zeytini en güzel şekilde tüccarlarımızla birlikte markalaşarak yurtdışında değerlendirmek istiyoruz. Bunun da en güzel yolu sizlersiniz. Bir kilo zeytin alıp elinize dünyaya bizim zeytinimizi tanıtmanız gerekiyor. Siz dışarı çıktığınız zaman yanınızda İspanya’yı, karşınızda İtalya’yı, Yunanistan’ı görüyorsunuz. Sizin rekabet edebilmeniz için elinizi güçlendireceğiz. Her şey bir anda olmuyor, biraz sabır diyoruz" dedi.

'ZEYTİN KOMİSYONU KURMAK İSTİYORUZ'

Aydemir, bu konuyu daha yakından takip edebilmek için TBMM bünyesinde bir komisyon kurma isteklerini de aktardı. Aydemir, "Zeytin komisyonu kurmak istiyoruz. Geçen hafta Tarım Bakanımıza da söyledim. Buradaydı. Zeytine inşallah prim ayarlayabilirsek. Bunu konuşuyoruz. Ama dönüp baktığımızda kasaya bütçe diyoruz. Biz siyasetçiler olarak şunu yaptık. Tutamayacağımız hiçbir sözü vermedik" diye konuştu.