Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi'nin düzenlediği sektör toplantısına, DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh başkanlık etti. Kuşadası Ege ports Liman İşletmeleri Genel Müdürü Aziz Güngör, yaptığı konuşmada, hükümetin bazı bölgelerde fener, römorkaj, kılavuzluk hizmetlerinde indirime gitmesini "bazı limanlara özel uygulama yapılıyor" sözleriyle eleştirdi. Güngör, "1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Marmara, İstanbul ve İzmir limanlarına belli sefer sayısına ulaşan gemilere fener, römorkaj, kılavuzluk gibi hizmetlerde indirim uygulanıyor. Bir şey yapıyorsanız herkese uygulamak zorundasınız. Aksi taktirde o limanlara özel bir uygulama yapıyorsunuz demektir. Marmaris, Bodrum, Antalya limanlarının da teşviğe ihtiyacı var. Kuşadası'na gelen gemi 30 bin lira fener parası öderken, İzmir'e giden gemi 15 bin ödüyor. Tabiki rotasını oraya çevirir. Biz Akdeniz çanağının en pahalı limanıyız. Buna rağmen her yıl gelen gemi ve yolcu sayısı artıyor" dedi.

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, gemilerin gelmesi için belli indirimlerin yapılmasını, İzmir'de olduğu gibi ayak bastı paralarının ödenmesini onaylamadığını söyledi. Dologh, "Hiçbir indirim, hiçbir geminin gelmesine yardımcı olmaz. Bu politikalarla kruvaziyer gelişmez. Çünkü yapılan ödemeler geminin toplam kazancı içinde çok küçük rakamlar. İlk başlarda belki teşvik verilebilir ama sürdürülmemesi gerekir. Ben İzmir Ticaret Odası'nın ayak bastı parası katkısına karşıyım" dedi.

AMBULANS TEDARİKÇİSİ KRUVAZİYER GEMİLERİ

Ankara'da düzenlenen bir toplantıda modern hastane düzeyinde sağlık donanımlarına sahip gemilerin hala sağlık parası ödemesi konusunun gündeme geldiğini kaydeden Dologh, "Bakan ilgili müdürü çağırıp bir çalışma yapılması emrini verdi. Müdür bakanın kulağına bir şeyler fısıldadı, çalışma başka bahara kaldı. Sonradan öğrendik ki, sadece geçen yıl gemilerden alınan paralarla 87 adet 112 ambulansı alınmış. Anlayacağınız Sağlık Bakanlığı'nın en büyük ambulans tedarikçisi kruvaziyer gemileri" dedi.

TEKNEDE İÇKİ SATIŞI

Geçen yıl teknede sahte içki faciasının hatırlatıldığı toplantıda bu yıl denetimlerin çok sıkı yapılacağı belirtildi. DTO İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, "Didim gezi tekneleri bu sorunu kökten çözmüş. Teknelerde içki satışı yapmayacaklarına ilişkin karar almışlar. Bu yıl daha sık denetlemeler olacağı için içki satışı yapan teknelerin gerekli izinleri mutlaka alması gerekir" dedi.

Kuşadası'ndaki dalış merkezlerinin temsilcileri de Türkiye'de bir batığı olmayan tek turistik merkezin Kuşadası olduğunu savunarak, "Bodrum'da iki uçak, bir gemi var. Daha dün Fethiye'de bir gemi batırıldı. Kuşadası'nda da turiste gösterebileceğimiz bir gemi, uçak batığı istiyoruz" dedi. Dologh, talebin karşılanması için çalışma yapacaklarını söyledi.