20 Mayıs 2005 tarihinde başlatılan restorasyon çalışmaları 21 Temmuz 2006'da tamamlanan, Ermeniler için büyük öneme sahip tarihi Akdamar Kilisesi, 29 Mart 2007 tarihinde uluslararası törenle 'Anıt Müze' olarak açıldı. Çevre düzenlemesi ile birlikte restorasyonu 4 milyon liraya mal olan tarihi kilisenin ibadete açılması ve o tarihte haç takılıp takılmaması tartışma konusu oldu. Yapılan görüşmeler ardından kiliseye haç takılırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılda 1 kez olmak üzere Ermenilerin ayin yapmasına izin verildi ve 19 Eylül 2010'da ilk ayın yapıldı.

Akdamar Kilisesi'nden sonra, kilisenin devamında bulunan manastır ve şapelin restorasyonu da başlıyor. Yaklaşık 1 milyon 200 bin TL'ye ihale edilen restorasyon, Nisan 2013'te başlayacak ve 6 ay sürecek.

İTALYA'DAN ÖZEL KİREÇ GETİRİLİYOR

2005 yılında Akdamar Kilisesi'nin restorasyonuyla birlikte arkeolojik kazıyla kilisenin güneyinde ortaya çıkarılan ve ancak ponza dolu torbalarla ayakta tutulabilen manastır duvarı ve çevresindeki yerleşkeler korunamadağı için yıkılmaya yüz tuttu. Ermenilerin her yıl ayin yaptığı tarihi kilisenin bu durumdan kurtarılması için ikinci kez ihale yapılarak 5 bin metrekarelik bir alanda restorasyona karar verildi. İtalya'dan getirilecek hidrolik kireçle manastır ve yerleşkeleri orjinaline uygun restore edilecek. Teknik ekiple birlikte 50 görevlinin çalışacağı restorasyonda, malzemeler de adaya teknelerle taşınacak. Öte yandan restorasyon kapsamında ada ve manastır, yerleştirilecek güvenlik kameralarıyla 24 saat izlenecek.



OB(FE/COŞ)