Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 20 Mayıs 2005'te restorasyonuna başlanan ve 21 Temmuz 2006'da tamamlanan, Ermeniler için büyük öneme sahip tarihi Akdamar Kilisesi 29 Mart 2007'de uluslararası bir törenle anıt müze olarak açıldı. Çevre düzenlemesi ile birlikte restorasyonu yapıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılda bir kez olmak üzere Ermeniler'in ayin yapmasına izin verilen Akdamar'da yarın ücüncü kez ayin yapılacak.

Ayine yönemek üzere Türkiye Ermeni Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Van'a geldi. Ateşyan, Van Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti. Vali Karaloğlu, bu yı Kudüs, hem de Amerika’dan Aram Ateşyan’ın misafirlerinin olacağını söyledi. Vali Karaloğlu, şöyle dedi:

"Biz yine ilk ikisinde olduğu gibi bu sene de ayinin huzur içinde geçmesini diliyoruz. Hem Türk vatandaşı olan Ermeni dostlarımız hem de yurt dışında gelen Ermeni dostlarımızı gönül rahatlığı ile ayinlerini tamamlayacaklarını umut ediyoruz. Van halkı ilk ikisinde olduğu gibi bu sene yine de misafirperverliklerini göstereceklerdir."

"VAN DEPREMİNDEN DOLAYI ÜZÜNTÜLÜYÜZ"

Önceki 2 yılda olduğu gibi bu yıl da tarihi mekandan cemaatlerinin mutlu ayrılacağını belirten Ateşyan, şöyle konuştu:

"Bu yıl yine hep beraber dualarımızı tanrıya iletmek için geldik. Bu ülkenin huzuru için, barışı için kardeşçe din, dil, ırk ayrımı yapmadan tek millet olarak, tek vücut olarak yaşamak için geldik. Ama tabi bu sene biraz üzüntülüyüz. Van depreminden dolayı epeyce kardeşimizi kaybettik bu şehirde. Bu vesileyle yarınki ayinimizde Van depreminde ve Suriye’de öldürülen insanlar için ayini ruhani gerçekleştireceğiz. Hep birlikte, sizlerle birlikte dualarımızı tanrıya ileteceğiz. Tanrı onların günahlarını affetsin ve cennetine kabul etsin."

MUM GELİRLERİ YARDIM FONUNA

Aram Ateşyan, bu yıl tarihi kilisede yapılacak ayin sırasında bağışlanacak mum gelirlerinin depremzedeler için Van Valiliği’nin yardım fonuna aktarılacağını söyledi. Ateşyan, şöyle devam etti:

"Biz geçtiğimiz ilk 2 ayinde de aynı kumbaralara aktarılan paraları vilayete aktardık. Bu senede tekrar deprem için buradaki depremzedeler için aktaracağız. Ne kadar toparlanır bilemiyorum ama bu yıl misafirlerimiz de olacak. Gerek Kudüs'ten, gerekse de Amerika’dan gelen başpiskoposlar olacak. Onların da katılımı ile güzel ayin gerçekleştireceğiz. Onlarda ilk defa geliyorlar. Çünkü onların ataları da bu topraklardaydı, burada yaşamışlardı. Bu hasreti gidermek için ve ayine katılmak için buradadırlar. Ayinin huzur içinde geçmesini temenni ediyorum."

Yapılan konuşmaların ardından Başpiskopos Ateşyan, Van Valisi Münir Karaloğlu’na 'Osmanlı Sağlık Hizmetlerinde Ermeniler' adlı kitabı hediye ederken, Vali Karaloğlu da kendisine depremin anlatıldığı bir Van Depremi kitabı verdi.