Suriye'nin sakin kentlerinden birisi olarak Rakka'nın Türkiye sınırına yakın uzaklıktaki ilçesi Telebyad'da, muhalifler 3 gün önce sınır kapısını ele geçirmek için çatışma başlattı. Çatışmaların 2'nci gününde muhalifler, Suriye askerlerinin bulunduğu gümrük binasını roketatarlarla vurarak kontrolü ele geçirdi. Sınır kapısının kontrolünü ele geçiren muhalifler, dün ise ilçe merkezinde bulunan polis merkezi ile istihbarat binasına yöneldi. Gün boyu devam eden çatışmalar sonrası muhaliflerin, ilçe merkezinde bulunan El-Muhaberat adı verilen istihbarat binasını ele geçirdiği bildirildi.

ÇATIŞMALAR GECE BOYU SÜRDÜ

İlçede tedirginliğe yol açan çatışmalar gece boyu devam etti. Muhaliflerin uzun namlulu silah, otomatik tüfek ve roketatar kullandığı çatışmalar sırasında, ordu birlikleri de muhaliflerin bulunduğu alana sık sık top atışı yaptı. Silah sesleri saat 23.00'ten sonra azalırken, ordu birliklerinin top atışları ise sabaha kadar zaman zaman devam etti.

YENİ HEDEF AYN EL ARUS

Telebyad'da kontrolü sağlamaya çalışan birliklerin, sabaha karşı ordu birliklerinin top atışlarını önlemek için tankların bulunduğu ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Ayn El Arus bölgesine ilerledikleri öğrenildi. Kamyonet kasaları ve motosikletler ile tankların bulunduğu bölgeye giden muhaliflerin, burada ordu birlikleri ile çatışacakları ve top atışlarını sonlandırmayı amaçladıkları bildirildi.

AKÇAKALE BOŞALDI, HIRSIZLAR EVLERİ SOYDU

Şiddetli çatışmalar sırasında vatandaşların yüksek katlarda bulunmamaları ve sınıra yakın bölgelerden uzak durmaları yönünde uyarı anonsları yapılan Akçakale'de, bazı mermi ve mühimmat parçalarının ilçeye düşmesi korkuya yol açtı. Korku ve yetkililerin sık sık yaptığı uyarıların ardından sınıra yakın bölgelerde yaşayanlar, evlerini terk ederek ilçe merkezi veya Şanlıurfa'da bulunan yakınların yanına gitti. İlçenin neredeyse 3'te birinin evlerini terk etmesinin ardından hırsızlık olaylarında da artış olduğu öğrenildi. Geceyi yakınlarının yanında geçirdikten sonra gündüz ilçeye dönen çok sayıda kişinin, evlerinin soyulduğunu anlayarak polise başvurdukları bildirildi. Güvenlik güçleri hırsızlık olayları üzerine, Şanlıurfa'dan takviye olarak gelen polis ekiplerinin desteğiyle ilçede önlemlerini artırdı.

OKULLAR YİNE TATİL EDİLDİ

2 gündür ilçe merkezi ve bağlı köylerde okulların tatil edildiği Akçakale'de, Kaymakamlık kararı ile bugün de eğitime ara verildi. Yetkililer, ara verilen eğitime pazartesi günü çatışmaların son bulması durumunda yeniden başlanacağını söyledi.



(HK/BT)