Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Suriye sınırında yaşanan çatışmalar nedeniyle eğitimin aksadığı Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ni ziyaret etti. Öğle saatlerinde beraberinde Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, milletvekilleri ve bürokratlar ile birlikte ilçeye gelen Bakan Dinçer ilk olarak Kaymakamlık binasına geldi. Bakan Dinçer, Kaymakamlık bahçesinde kendisini karşılayan tek sıraya girmiş kalabalıkla tek tek tokalaştı. Bakan Dinçer, Kaymakamlık ziyaretinin ardından 300 metre uzaklıktaki Süleyman Şah İlköğretim Okulu'na yürüyerek gitti. Güzergah üzerinde karşılaştığı çocuklarla sohbet eden Bakan Dinçer, küçük öğrencilere okulların bundan sonra tatil edilmeyeceğini söyledi.

Okula gelen Bakan Dinçer, bahçede bekleyen bir grup öğrenci velisi ile sohbet etmek istedi. Bu sırada bahçedeki bazı kadınların yanlarına gelen Bakan Dinçer'i görünce utanarak çocuklarıyla birlikte uzaklaştığı görüldü. Öğrenci anneleri ile kısa süre sohbet eden Bakan Dinçer, daha sonra okulda öğrenci ve öğretmenlerle yaklaşık yarım saat süren bir toplantıya katıldı.

Toplantı çıkışı gazetecilere açıklama yapan Ömer Dinçer, Akçakale'de kesintiye uğrayan eğitimin cumartesi günleri okulların açık tutularak ders verilmesi ile telafi edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Akçakale'de 3 haftadır eğitimin kesintiye uğradığını hatırlatan Bakan Dinçer şöyle konuştu:

"Burada yaşananlar ve eğitimdeki aksamaya ilişkin olarak il ve ilçe milli eğitim müdürümüzden detaylı bilgi aldım. Tabi eğitimin aksaması yaklaşan bazı sınavlar için sıkıntı yaratıyor. Bu nedenle bazı kararlar aldık ve hafta sonları eğitim yaparak telafiyi gerçekleştirmiş olacağız. Sınıra çok yakın olan Cumhuriyet İlköğretim Okulu ile sınır hattında bulunan bir köyümüzde eğitim veremiyoruz. Her iki okulumuzdaki öğrencilerimizi yakın okullara naklederek eğitimlerini sürdürmelerini sağlayacağız. Geçtiğimiz günlerdeki yapamadığımız eğitimi telafi etmek için de dönem sonuna kadar burada cumartesi günleri de eğitim yapmaya karar verdik. Yani hem okul yöneticilerimizin, hem öğretmenlerimizin talebi de bu doğrultuda oldu. Alternatifleri değerlendirdik ve bu haftadan itibaren cumartesi günleri de eğitim yapacağız ve ortaya çıkan boşluğu telafi etmeye çalışacağız."

ASKERİ OKULLARIN DERS MÜFREDATI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Dinçer, askeri okulların ders müfredatına ilişkin çalışmaların sürdüğünü ve değişiklere ilişkin tüm kurumların istişare içerisinde olduğunu ifade etti. Bakan Dinçer şunları söyledi:

"Askeri okul müfredatına ilişkin değişiklikler ilgili kurumlarla istişare halinde yürütülüyor. Çalışmanın tamamlanması durumunda askeri okulların açıklama yapmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. Askeri okulların müfredatı ile ilgili çalışmayı bakanlığımız tek başına yapmıyor. İlgili kurumlar ve Genelkurmay Başkanlığı'nın ilgili birimleri ile çalışıyoruz. Daha netleşen bir şey yok. Bu kurumların hangi tür seçmeli ders seçecekleri ve ne tür yeni dersler koyacaklarına dair bizim kendimizi empoze edeceğimiz bir durum yok. Onların vereceği karara saygı duyuyoruz."

"TERÖRÜN OKULA GİRMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Bakan Dinçer, bölgede okullara yönelik saldırılara ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

"Güvenlik önlemlerinin dışında biz kendi okullarımıza sahip çıkacağız. Ben bunun güvenlik önlemlerinden daha önemli bir durum olduğunu düşünüyorum. Yani biz veliler olarak, öğretmenler olarak, Milli Eğitim camiası olarak okullarımıza sahip çıkacağız ve terörün okullarımıza girmesine izin vermeyeceğiz. Yine öğretmenler olarak; çocuklarımıza şiddetin aslında bir çözüm olmadığını, şiddetle bir ülkenin sorunlarının çözülemeyeceğini anlatacağız ve elinde molotof kokteyliyle aslında okulumuzu yakmaya gelen çocuğa da kucağımızı açacağız, şefkatimi göstererek kazanmaya çalışacağız."

Bakan Dinçer, buradaki açıklamasının ardından Suriye tarafından atılan topun isabet etmesi sonucu 3'ü çocuk 2'si kadın 5 kişinin yaşamını yitirdiği Ceylanpınar Caddesi üzerindeki evde inceleme yaptı. Bakan Dinçer daha sonra olayda yaşamını yitiren Özer ve Timuçin ailesi fertlerinin yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu.



(HK/AAA) (FOTOĞRAFLI