Duhok kentinde bulunan Kadim Akademi Derneği tarafından düzenlenen Kürt Kültürü ve Düşüncesi Buluşmaları için Kuzey Irak'ın Duhok kentine giden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve beraberindeki akademisyenler, Dr. Selim Temo koordinatörlüğünde, buradaki önemli tarihi yerleri gezdi.

Şeyhan Bölgesi'ndeki Laleş Vadisi'ne giderek Yezidi inancının kutsal mekanlarını ziyaret eden akademisyenler, buradaki Yezidiler'le görüşerek bilgi alışverişinde bulundu. Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay başta olmak üzere Mardin ile Duhok Üniversitesi'nin akademisyenleri ve Kürt yazarlar, Duhok gezisi sırasında Yezidiler'in kutsal hac bölgesi olan Laleş Vadisi'nde Yezidi şeyhleri ile görüştü. Rektör Prof.Dr. Omay ve beraberindeki akademisyenler, 7 Yezidi peygamber mezarının bulunduğu ve Yezidi inancına göre ayakkabılarını çıkarıp gezdi. Prof.Dr. Omay ve beraberindekiler daha sonra kutsal sudan içerek Yezidi inancına göre hacı olduktan sonra da, kutsal sayılan Gire Erefa, Dara Miraza, Kanya Spi ve Pirra Serate'yi de gezdi.

Yezidi şeyhleri eşliğinde kutsal mekanları ziyaret eden akademisyenler, Yezidiliğin inançları hakkında görevlilerden bilgi aldı. Midyat İlçesi'nde bulunan Yezidiler'den dolayı Yezidiler'e ve inançlarına uzak olmadıklarını belirten Rektör Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, "Türkiye'deki inanç zenginliğinin aynısını bu topraklarda da görmek mümkün. Yezidiler'de bu toprakların birer gerçeği ve parçası. Bizleri çok sıcak bir şekilde karşıladılar. Bu ilgilerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.

Duhok'un sahip olduğu tarihi ve kültür birikimine dikkat çeken Doç.Dr. İbrahim Özcoşar, Yezidiler'in, Mezopotamya bölgesinin dinsel ritüelleri bağlamında farklı halklarından biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Dinsel inanç, efsanei, ibadet biçimleri, gelenekleri, dini inançlarıve kırsala özgü yaşamları hakkında bilgi sahibi olmadığımız halkı yerinde görmek bizleri etkiledi. Bu halkın farklı dini inançları, tarihin her döneminde araştırmacılara konu olmuş. İçe kapanık bu toplumu yerinde görüp onlarla konuştuğumuzda o kadar da içlerine kapanık olmadığına şahit olduk. Bu gezi sayesinde Yezidi teolojisini şimdi daha iyi anlama imkanı bulduk. Bölgenin zengin kültür yapısı kendisini her yerde hissettiriyor."

Akademisyenlerden öykü yazarı Mehmet Dinç ise, Yezidi'lerin kutsal mekanlarından oldukça etkilendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Zengin bir kültürü bünyesinde bulunduran Kürdistan bölgesinde Yezidiler'in kutsal mekanlarını yerinde görmenin duygusal bağlamda çok etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Şeyhan bölgesinde, bir vadide saklanmış, masal ülkesi gibi göz kamaştıran yapılarla karşılaştık. Bu da Yezidiler'in, inançlarına ve inançlarının kutsal mekanlarına; tüm zorluk ve ızdıraplara rağmen nasıl da bağlı olduklarının bir kanıtıdır. Yezidileri anlamak ve tanımak için herkesin yaşamında en az bir kez Laleş vadisini ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyorum." 

Türkiye'de 10 bin, Irak'ta ise 100 bini bulan Yezidiler'in dünya üzerindeki nüfusu yaklaşık 500 bini buluyor.

YEZİDİLER

Yezidiler kendilerine "Azday Halkı" adını veriyor. Dünyayı yaratan tanrının onu asla yıkmayacağına inanırlarken, günde 3 kez güneşe dönerek ibadet ederler. Çarşamba gününü dinlenme günü olarak kabul ederler. Sonradan Yezidi olmaya izin verilmezken, şeytan'ın adını telaffuz etmek ve adını anımsatan kelimeleri anmak (Kitan, Şar, Şat, mel'un, na'l) haram olarak nitelendiriliyor.



NG(GG/İD)