UDSEP toplantısına, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu ve Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy ile Türkiye'nin farklı üniversitelerinden çok sayıda akademisyen katıldı.

Toplantıda en çok üzerinde durulan konunun lisans düzeyindeki öğrencilerin afet ve deprem konusunda eğitilmesi olduğunu ifade eden Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Naci Çağlar, YÖK yönetimine bu konuda öneri sunulacağını söyledi. Bu konuda katılımcıların hemfikir olduğunu belirten Doç. Dr. Çağlar, özellikle eğitim fakültelerinde afet eğitimi ilgili bir dersin müfredata eklenmesiyle ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin de afet bilincinin aratılmasının amaçlandığını kaydetti. Doç. Dr. Çağlar, üniversitelerde afet ve acil müdahale öğrenci topluluklarının kurulması ve teşvik edilmesiyle bu konuda gençlerin afet yönetiminde daha aktif katılımının sağlanacağını ifade etti.

Türkiye'de afet denilince ilk akla gelen konunun deprem olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Naci Çağlar, bu anlamda YÖK'e inşaat mühendislerinin eğitimi konusunda yeni önerilerin sunulacağını vurguladı. Doç. Dr. Çağlar, şöyle konuştu:

"İnşaat mühendisliği lisans seviyesinde 'depreme dayanıklı yapı tasarımı' veya benzeri içerikte bir dersin zorunlu olarak konulması, yapı ve deprem mühendisliği adıyla yeni lisans programlarının açılması veya mevcut inşaat lisans eğitimine depremle ilgili bazı derslerin ilave edilmesi veya zorunlu kılınması toplantıda sunulan öneriler arasındaydı."

Katılımcıların üzerinde durduğu bir diğer konunun da inşaat sektöründe çalışan personelin deprem ve afet konusunda eğitimi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Naci Çağlar, "İnşaat sektöründe çalışan personelin 'usta', 'kalfa' gibi sertifika ile belgelendirilmesi, özellikle yöneticilere yönelik, 'afet yönetimi' konusunda tezsiz yüksek lisans, önlisans ve sertifika programlarının açılması YÖK'e sunulan öneriler arasındaydı" diye konuştu.



AG(MB/CK)