Tanınmış siyasetçi, işadamı, gazeteci ve yazarların PKK ile işbirliği yaptığı iddialarının yer aldığı ve bir dönem PKK'nın 2 numaralı adamı olan Şemdin Sakık'a tutuklu olduğu sırada silah zoruyla imzalatılmak istenen 'Andıç', 28 Şubat soruşturmasında gözaltılar ile birlikte yeniden gündeme geldi. Dönemin Genelkurmay 2'nci Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu bir çok subayın gözaltına alınmasına neden olan 28 Şubat soruşturmasının önemli delilleri arasında gösterilen 'Andıç'la ilgili o dönem DYP Diyarbakır İl Başkanı olan, Ak Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu şunları söyledi:

"O dönemde terörle mücadele yapılırken psikolojik harekat kapsamında muhalif olan kesimlerde susturulmak istenmişti. Genelkurmay tarafından tanınmış gazeteci, yazar, sivil toplum kuruluşu temsilcilerin yanı sıra bölgedeki siyasetçi ve işadamlarının isimleri de ek ifade adı altında Şemdin Sakık'ı zorla imzalattırılmak istenmiş. Ancak, Sakık buna direnerek bu ifadeyi imzalamamış. Şimdin Sakık, kendisine bu ifadeyi zorla imzalatmak için ağzına tabanca koyan kişinin Şemdinli olayı sonrasında basında fotoğrafları çıkan ve o dönemde Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı'nda istihbaratçı olarak çalışan Ali Kaya olduğunu söylemiş. Bu olaylar aradan yıllar geçse de sonra ortaya çıkıyor. 28 Şubat sürecinde bölgede bulunan siyasetçiler ve muhalifler büyük zarar gördü."

ŞEMDİN SAKIK KİTABINDA YAZDI

Kuzey Irak'ta yakalanıp Türkiye'ye getirilmeden önce PKK'nın 2 numaralı adamı olarak görev yapan Şemdin Sakık'ın yazdığı 'Şemdin Sakıktan Mektuplar' kitabında 'Andıç' konusuna da değindi. Diyarbakır'daki Jandarma İstihbarat Merkezi'ndeki sorgusunda kendisine Türkiye'nin önde gelen işadamları, siyasetçileri, gazeteci ve yazarlarının PKK ile ilişkisi olduğuna ilişkin 'Andıç' imzalatılmak istendiğini yazan Şemdin Sakık, ağzına tabanca sokulması olayını şöyle anlattı:

" Gözlerimi zorlayarak, en azından büyük ve kalın harflerle yazılmış başlıkları okumaya çalıştım. Sözde ek ifade vermişim ismi geçen kişiler hakkında yeni ifadeler vermek istemişim. 'Ben böyle bir ifade vermedim. Vermek istemiyorum ve belgeyi imzalamıyorum' dedim. Biraz tartıştık ve tartışma giderek sertleşti. Öyle bıkmıştım ki onları tahrik etmek için elimden geleni yaptım, küfre varan sözler sarf ettim. Ve sonunda birisi tabancasını çekip ağzıma soktu. 'Ya imzalarsın, yada ölürsün' dedi. Bütün samimiyetimle belirtiyorum ki, o anda, 'Keşke ciddi olsaydın' diyerek tetiği çekmesi için zorladım. Tetiği çekmedi ama ön üst 2 dişimi zedeledi. Sonuç alamayacaklarını gördüklerinde çekip gittiler."

Şemdin Sakık'ın, daha sonraki yıllarda Şemdinli olaylarıyla gündeme gelen Astsubay Ali Kaya'nın fotoğraflarından, ağzına tabanca namlusunu sokanın bu kişi olduğunu söylediği belirtildi.

ŞEMDİNLİ OLAYINDAN MAHKUM OLDU

Astsubay Ali Kaya, Şemdinli'de kitapevine bomba atılması olayı ile ilgili olarak Astsubay Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş ile birlikte, Van 3. Ağır Ceza mahkemesinden 39 yıl 10 ay 27 gün hapis cezası ile cezalandırıldı. Şemdinli olayı sırasında Ali Kaya ve Özcan İldeniz için dönemin Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Tanırım iyi çocuklardır" demesi büyük tartışmalara yol açmıştı.