Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin geçen mayıs ayındaki toplantısında, CHP'li üye Fahri Örengül, D-100 karayolu kent içi geçişi üzerine yapılan çelik köprülerden birinin, Mimar Sinan'ın eseri olan ve 'Pertev Paşa Külliyesi' olarak da bilinen Yeni Cuma Camisi'nin siluetini görünmez hale getirdiğini belirterek eleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili İbrahim Karaosmanoğlu ise bu eleştirilere, CHP'nin dine önem vermediğini ileri sürerek, "Mimar Sinan'ın yaptığı Yeni Cuma Camisi ahır haline gelmiştir. Ülke genelinde camiler satılmıştır. Atatürk sonrasında bunlar yaşandı. Belgelerle konuşun" diye cevap verdi. Karaosmanoğlu'nun bu sözleri de kentteki bazı yerel gazetelerde yar aldı.

VAKIFLAR: KESİNLİKLE AHIR OLARAK KULLANILMADI

Bu iddiayı onur meselesi yapan CHP'li Fahri Örengül, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyesi sıfatıyla Kocaeli Müftülüğü'ne 25 Haziran 2012 tarihinde bir dilekçe yazarak, Yeni Cuma Camisi'nin Cumhuriyet döneminde ahır olarak kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesini ve kendisine de yazılı olarak bildirilmesini istedi. Müftülük, İzmit Kaymakamlığı'na başvurdu. Kaymakamlık da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yazı yazdı ve geniş bir araştırma başlatıldı. İnceleme sonunda ne cumhuriyet döneminde, ne de öncesinde Yeni Cuma Camisi'nin kesinlikle ahır olarak kullanılmadığı, bu yönde hiçbir bulgu ve belgeye de rastlanmadığı bildirildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2'nci Bölge Müdürlüğü'nün hem İzmit Kaymakamlığı'na, hem Kocaeli Müftülüğü'ne gönderdiği yazıda şöyle denildi:

"İzmit İlçesi, Karabaş Mahallesi Pertev Paşa ve Ankara caddelerinde bulunan 15 pafta 667 ada, 1 parsel sayılı 4716.5 metrekare yüzölçümlü kagir cami vasıflı taşınmaz, 25.11.1957 tarihli kadastro tespiti ile Pertev Mehmet Paşa Vakfı adına kayıtlı olup, Yeni Cuma Camii veya Pertev Paşa Camii olarak bilinmektedir.

Adı geçen camiye ait senet dosyasında yapılan incelemede Cumhuriyet Döneminde ahır olarak kullanıldığına dair herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmamıştır."

'DİNDAR VATANDAŞLARIN DUYGULARIYLA OYNUYORLAR''

Kendisine gönderilen bu yazı üzerine bir açıklama yapan Avukat Fahri Örengül, Yeni Cuma Camisi'nin çok kıymetli bir tarihi eser olduğunu, korunması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Büyükşehir Belediyesi bu külliyenin hemen önünde çelik köprüler inşa etti. Caminin siluetini bozan bir köprüydü. Belediye Meclisi toplantısında, fiyatı da belli olmayan bu köprünün Yeni Cuma'ya, yani Pertev Paşa Külliyesi'ne uygun olmayan bir köprü olduğunu söyledik. Tartışmanın boyutu biraz daha ilerlediğinde, sayın belediye başkanının söyleyecek başka bir şeyi kalmadığı zaman ki AKP temsilcileri genellikle bunu yapıyorlar, tükendikleri zaman samimi dindar vatandaşlarımızın duygularıyla oynamak suretiyle bu işten kurtulmaya çalışıyorlar. Böyle bir konuşma esnasında herhalde söyleyecek bir şeyi kalmadı ve bize dönerek, 'Biz daha müslümanız' intibaı uyandırmak amacıyla 'Siz zaten Yeni Cuma Camisi'ni, Atatürk'ten sonra ahıra çevirdiniz. Ahır yaptınız' şeklinde bir yaklaşımda bulundu. Biz orada kimin daha dindar olup olmadığı konusunun Yüce Allah tarafından bilineceğini, böyle bir tartışmanın olmaması gerektiğini söyledik."

'İNANÇLAR SİYASETE ALET EDİLMEMELİ'

Açıklamasında, gelen resmi yazıları da gösteren Belediye Meclisi üyesi CHP'li avukat Fahri Örengül, bu iddia üzerine gereken cevabı verdiklerini, ama bunun da içlerine sinmediğini belirterek şöyle devam etti:

"CHP ile ilgili dindar olmayan, dindar vatandaşlarımızı dışlayan bir görüntü vermek suretiyle, samimi Müslüman seçmeni yanlarına çekmeye çalışmaktalar. Bu nedenle bu olayı biraz da kişisel onur meselesi yaptım. Kocaeli Müftülüğü'ne sordum yazılı olarak. Kocaeli Müftülüğü bir araştırma sonucu aldığı belgeleri bana verdi. Resmi cevap olarak gelen sonuca göre Pertev Paşa Külliyesi'nin hiç bir zaman ahır alarak kullanılmadığını bize yazılı olarak bildirdi. Elimdeki yazı da budur. Biz camilerimizin ibadet alanı olarak kullanılmasını, başka şekilde kullanılmamasını düşünüyoruz. CHP temsilcileri olarak da böyle düşünüyoruz ve inançlara çok saygılıyız. Ama inançların siyasete alet edilmemesi gerektiğini de düşünüyoruz. Bu yazı o açıdan bizi çok mutlu etti. Bir de AKP sözcülerinin din simsarlığı, din tüccarlığı, dini kullanmaları anlamındaki yaklaşımlarının da ne kadar yanlış olduğunu, ne kadar dini kullanmaya çalıştıklarını belgeleyen bir yazı.

Ben Kocaeli Müftüsüne böyle bir yazıyı bize cesaretle gönderdiği için çok teşekkür ediyorum."