Sürgü Beldesi'nde oturan 'Evli' ailesi ile ramazan davulcusu Mustafa Evşi arasında sahur vakti çıkan tartışma ardından toplanan grup, Alevi ailenin evini taşlayarak beldeyi terk etmelerini istedi. Gerginlik üzerine jandarma beldede yoğun güvenlik önlemleri alarak aileyi koruma altına aldı. Olaylar üzerine CHP tarafından görevlendirilen Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, İstanbul Milletvekili Yusuf Sarı, Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba dün gece bölgeye gelerek saldırıya uğrayan aileyi ziyaret etti. 

Aile bireyleri ve diğer görgü tanıklarıyla görüşen CHP milletvekilleri hazırlayacakları raporu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunacak. Milletvekili Veli Ağbaba, beldede durumun sakin olduğunu belirterek, "Bu saldırıyı tasvip etmediğimizi bütün kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Bu kabul edilemez, Malatya’daki barışa hoşgörüye yapılan bir saldırıdır" dedi. Süreci CHP olarak gelişmeleri yakından izleyeceklerini belirten Ağbaba, Sürgü’de eski barış ortamını sağlayacaklarına inandıklarını belirtti. 

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de ziyaret sırasında görüşlerini Twitter hesabından takipçileriyle paylaştı. Aygün, şunları yazdı:

"Saldırıya uğrayan aile: '3 gündür yemek yiyemiyor; uyuyamıyoruz; elektrik ve sular kesildi; saldırganlardan neden kimse gözaltına alınmadı?', Olayın 'münferit' olduğuna dair resmi açıklamaya aileden yanıt: 'O halde bize yardıma gelen 70 yaşındaki Ali Şahin niçin darp edildi?', Arkadaşlar şu anda bir gerginlik kalmadı; yürüyen; tekbir getiren; slogan atan kimse yok; belde sakin; aile milletvekillerine dert anlatıyor."

CHP’li vekillerin ziyareti sırasında AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ile Mustafa Şahin de beldeye gelerek aileyi ziyaret ederek 'Geçmiş olsun' dileklerini iletti. AK Parti’li Mustafa Şahin, olayın Alevi-Sünni kavgasına taşınmasının büyük bir yanlışlık olduğunu belirterek, saldırıyı kınadı.

VEKİLLER TARTIŞTI

Şahin, olayın basında abartıldığını söyleyince kısa süreli tartışma çıktı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Şahin’in konuşmasını keserek, "Burada dinleyin, ama gelip burada ferman vermeyin, dinleyin" dedi. Aygün’e "Hüseyin Bey sen Tunceli’den gelmişsin ben Malatyalıyım" diyen Şahin, tek amaçlarının bir takım kin ve nefret tohumlarının önüne geçmek olduğunu belirterek, “Bundan nemalanan insanlar olabilir, ama biz hiçbir zaman buna müsaade etmedik, etmeyeceğiz" dedi.

Ev sakinlerinden Hasan Hüseyin Evli de tartışmaya katılırken AK Parti Milletvekili Şahin’e tepki göstererek "Burada sen olayın üstünü kapatıyorsun" dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise ailenin yaşadığı mağduriyetin ortadan kaldırılması için gerekli işlemlerin başlatılacağını belirterek, "Adli hem de idari yargının çok hızlı bir şekilde gerekli tedbirleri alması ve sorumluların ihmali olan arkadaşlarımız varsa şayet bunların ortaya çıkarılması ve ailenin mutlaka Doğanşehir’de yaşamını devam ettirmesi gerektiği kanaatindeyiz" dedi.

Evde oturanlardan Leyla Evli, kendilerine destek veren milletvekillerine teşekkür ederek karşılaştıkları olayın basit ve kolay olmadığını belirtti. Sağduyu davrandıklarını ve kimseye zararlarının olmadığını anlatan Leyla Evli, "Burada kalmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin karışmaması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Sürgü Beldesi'nde oturanlar gelişmelerden rahatsız olduklarını, her zaman barış ortamında yaşadıklarını ve bu tür olayları tasvip etmediklerini söyledi.

Malatya Valisi Ulvi Saran da, Twitter hesabında olayın, davul çalınmasına gösterilen yersiz tepkinin davulcu tarafından abartılarak bir grup insanın kışkırtılmasından ibaret olduğunu yazdı. Vali Saran, sosyal medyada yapılan yorumlarında abartılı olduğunu, huzur ve asayişi bozanların ve başkalarının hak ve özgürlüklerini tehdit edenlerin her zaman kanun önünde hesap vereceğini ekledi.



CÖ(MP/İD)