Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Şengül, TBMM verdiği kanun teklifinde 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nda değişiklik yapılmasını istedi. Teklif, yardım sözü verip 15 gün içinde yerine getirmeyenler için söz verdiği paranın yüzde 50'si kadar para cezası verilmesini içeriyor.

Şengül, Yardım Toplama Kanunu'nda yapılacak olan değişikliğin gerekçesini “Yaşanan felaketler sonrası yardıma gerçekten ihtiyacı olan insanlarımızın rencide olmasına neden olan ve bu insanlarımızın içinde bulundukları durumla alay eder gibi toplum önünde yardım sözü verip, reklamını yapıp, sözünü verdiği yardımı yapmayan bu kişi ve kuruluşlara idari yaptırım uygulayabilmek için bu kanun teklifine ihtiyaç duyulmuştur” diyerek açıkladı.

"REKLAM ARACI OLARAK GÖRÜYORLAR"

Yardım programına katılıp bunu da bir reklam aracı olarak görüp televizyon kanallarına katılarak ya da telefonla beyanda bulunanlar olduğuna dikkat çeken Şengül, “İhtiyacı olan insanlarımıza yardımda bulunacağını söyleyip toplumda yardımsever imajı yaratarak reklamını yapan kişi veya kuruluşların, bu sözü yerine getirmediği görülmektedir. Bunun önüne geçilmesini istedim” diye konuştu.

2860 sayılı yasanın 1983 yılında kabul edildiği ve o zaman söz konusu kanunun içinde televizyonların olmadığını vurgulayan Şengül, “Verdiğim kanun teklifine göre, televizyon kanallarındaki canlı yayınlarda, gazete, dergi vasıtasıyla yazılı ve görsel basında kamuoyu huzurunda yardım taahhüdünde bulunan gerçek ve tüzel kişiler, 15 gün içinde bu sözlerini yerine getirmezlerse; görsel ve yazılı basın tarafından açıklanacak ve 500 liradan az olmamak koşuluyla tahahhütte bulundukları miktarın yüzde 50'si kadar para cezasına çarptırılacak” dedi.