Akdeniz İçin Birlik Parlamenterler Asamblesi'nin (AİBPA) iki gün sürecek olan Ekonomik ve Mali Konular toplantısı, Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Büyük Abant Otel'de başladı. Toplantıya AİBPA Türk Grubu Başkanı Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Avrupa Parlementosu üyeleri ve Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Cezayir, Fas, Fransa, Filistin, İsveç, İtalya, Letonya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Tunus ve Ürdün milletvekilleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Zeynep Karahan Uslu, Avrupa Birliği üyelerinin Suriye'de yaşanan trajediye kayıtsız kalmamaları gerektiğini söyleyerek, "Son zamanlarda Suriye'de kendini gösteren trajik olaylarda çok da kolay bir süreç karşımızda yok. Suriye yönetiminin halkın reform ve değişim taleplerine kulağını tıkamış, yönetimdeki aksaklıkları halının altına süpürerek yok saymaya çalışıyor. Halkın tüm reform taleplerini baskı, şiddet ve cebir yoluyla bastırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Kendi halkını öldürtmekten çekinmeyen, masum sivilleri hedef alan, kadın, erkek, çocuk demeden herkesi vahşice katleden bir yönetimin yarattığı sorunlar hem kendi ülkesini, hem de başka ülkeleri ve dünyayı olumsuz etkiliyor. Avrupa Birliği ülkelerini bu yaşanan trajedi karşısında duyarsız kalınmamasını ve bu konuyu gündeme taşıması gerektiğini düşünüyorum. Barışın ve insanlığın önünü tıkayan bu durumun bir an önce çözüme kavuşması lazım" dedi.

BM KÜRESEL VİCDANI YARALAMAYA DEVAM EDİYOR

AİBPA Komite Başkanı Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de yaşanan katliama göz yumduğunu belirterek, "Suriye'nin kanlı diktatörü, meşruiyetini yitirmiş Beşar Esad rejimi, dünyanın gözü önünde, dünyanın ilgisizliği ve tepkisizliğinden güç alarak, hız kesmeden kıyımlarına devam ediyor. Ne yazık ki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dünyanın gözü önünde cereyan eden bu soykırım, bu katliam karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayı bir kez daha küresel vicdanı yaralamayı tercih ediyor. Önümüzdeki süreçte aktif, ön alıcı, küresel vicdanı öne çıkaran, hakkı, hukuku ve adaleti yücelten, kardeşliğe, dostluğa, dayanışmaya önem veren bir politika uygulamak en öncelikli görevimiz olacak" diye konuştu.

AKDENİZ EKONOMİK KRİZDEN ETKİLENEN EN ETKİN BÖLGE

"Akdeniz'de iş ve yatırım olanaklarının geliştirmesi" konusunda görüşlerini belirten AİBPA Kıdemli Genel Sekreter Yardımcısı Lino Cardarellı, Akdeniz'in ekonomik krizden etkilenen en etkin bölge olduğunu açıklayarak, şöyle konuştu:

"Akdeniz'e pazar gözüyle bakmak öncelikli bir yaklaşım haline geldi. Akdeniz bu anlamda turizm bölgesi olmaya başladı. Böylelikle uluslar arası göç oldukça fazla. Akdeniz gelişme ve düşüş bölgesi olarak göze çarpıyor. Kısacası kriz bölgesi diyebiliriz. Yönetim oldukça zayıf. Böylelikle ortaklık ve işbirliğini somut projelerle geliştirmeyi amaçlıyoruz. Ancak finansal ve ekonomik olarak bölgede çok ciddi krizler yaşanıyor. Bu da fırsatları beraberinde getiriyor. Ortaklık ruhu ile hareket etmek gerekiyor"

Toplantının ikinci oturumunda AİBPA ülkeleri arasında iş mobilitesinin geliştirilmesi konusu görüşülecek.



MY,KY(MÇ/AK)