AK Parti tarafından Mardin'de düzenlenen Siyaset Akademisi toplantısında konuşan Can, Büyükşehir Belediyeleri ile ilgili yasanın CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesne değindi. Can, CHP'nin ana muhalefet partisi olarak Anayasa'nın tanıdığı bir yetkiyi kullandığını, bazen tartışmalı olan kanunların yüksek yargıya götürülmesinde  yarar olduğunu söyledi. AK Parti'lı Osman Can, "Bu kanunun yerel yönetimlere aykırı bir yanı olmadığını, tam tersine Büyükşehir Belediyeleri nezdinde bağlamında merkezi hükümet karşısında yerel yönetimlerinin güçlendirildiğini ve bu çerçevede Avrupa yerel yönetimler özerklik şartına da uyum sağladığını gözlemledik" diye konuştu.

AK Parti MKYK üyesi Osman Can, Türkiye'nin farklı etnik yapı ve kültürleri bir arada barındırdığını, başkanlık sistemiyle bu çeşitliliğin parlamentoya taşınabileceğini anlaütan Can, şöyle konuştu:

"AK Parti'de Başkanlık sisteminin Türkiye'ye daha yararlı olacağı görüşü hakim oldu. Etnik, kültürel, inanç faktörleri itibarıyla çok farklı yapılara, toplumsal kesitlere sahip olması açısından bakıldığında çeşitliliği parlamenter sisteme yansıtma imkanı yok. Başkanlık sistemi olduğu zaman bu çeşitliliği parlamentoya yansıtma, katılımcılığı daha fazla gerçekleştirme imkanı vardır. Aralık ayı ortalarına geldik henüz bir Anayasa metni ortada yok. Diğer partilerin Anayasa konusunda biraz daha istekli olmasına yarar var. Bizim içimizde parlamenter sistem, başkanlık sistemini mi veya farklı modeller konusunda çok ciddi tartışmalar oldu. Başkanlık sisteminin Türkiye için daha iyi olacağına yönelik görüş hakim çıkmıştır. Diğer partilerin, bu konuda yapıcı fikirler ortaya koyması gerekiyor. 20 kişilik, 30 kişilik ya da 50-60 kişilik bir parti grubu ile 320 kişilik bir parti grubunu eşit kılmak çok doğru olmayabilir. Demokrasilerde azınlık diktatörlüğü olmaz. Demokrasilerde son nihai karar çoğunluğun verdiği bir karardır."