Pelin Gündeş Bakır, ilk olarak Altınözü ilçesinde iki katlı eski bir tütün fabrikasında kurulan Altınözü Konaklama Merkezi’ndeki sosyal alanları gezerek, Suriyeli misafirler ile sohbet etti. Bakır, yetkililer ile kamptaki misafirler hakkında görüştü. Suriyeli ailelerin kaldıkları bölümlere tek tek girerek yerinde inceleme yapan Bakır, konaklama merkezindeki sosyal alanlar kapsamındaki kreşleri, okulları ve 50 yataklı sahra hastanesini de gezdi. Pelin Gündeş bakır, protokol çadırında Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli ve Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat eşliğinde basına kapalı olarak Suriyeli temsilcilerle görüştü.

Altınözü kampını takiben, Yayladağı Tekel Konaklama Merkezi ve Yayladağı YİBO Konaklama Merkezi'ne geçen Pelin Gündeş Bakır, çadır kent sakinlerine sağlanan, okul, cami, sağlık merkezleri, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, verilmekte olan dikiş nakış, el işi, seramik, Türkçe kurslarını inceledi.

SURİYE'DE KRİTİK EŞİK ÇOKTAN AŞILMIŞTIR

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Pelin Gündeş Bakır, Suriyeli temsilcilerle ve yetkililerle yaptığı görüşmeler sonrasında şu açıklamayı yaptı:

“Suriye'de yaşanan kaosla birlikte binlerce kişi evinden yurdundan oldu. Türkiye, sınırlarını Suriyeli sığınmacılara açtığı için uluslararası toplum tarafından takdir ediliyor. Hükümetimizin, Suriyeli sığınmacılara, en iyi şartlar içinde yaşamaları için tüm imkanları sağladığını gözlemledim. Kamplarda yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin yüzlerinin güldüğünü ve Türkiye’de kendilerini evlerinde hissettiklerini müşahede ettim. Yüzbinlerce vatandaşını mülteci konumuna düşüren, kendi halkına, hedef gözetmeksizin TNT yani patlayıcı, vida, fren diski dolu fıçıları uçaklardan fırlattıran, her gün yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan, her gün yüzlerce vatandaşını da tutuklayan bir rejimin daha uzun süre ayakta kalması mümkün değildir. Suriye’de kritik eşik çoktan aşılmıştır. Uluslararası toplumu Suriye’deki krize daha fazla duyarlı olmaya ve acil olarak harekete geçmeye çağırıyorum. Esad’ı, demokratik bir geçişe zorlayabilmek için Rusya ve Çin’le en kısa sürede masaya oturularak diyalog içinde bir çözüme ulaşabileceğimize olan inancım tamdır.” 



OE(OE/AK)