Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı, geçen hafta sonu yapılan Ak Parti İl Kongresi'nde Ömer Cihat Akay başkan seçildi. Kongredeki rakibi Abdullah Tekbaş'ın başvurusu üzerine, Akay'ın başkanlığı, Konak İlçe Seçim Kurulu tarafından, gümrük kaçakçılığından adli sicil kaydı bulunduğu gerekçesiyle düşürüldü. İlçe Seçim Kurulu diğer aday Abdullah Tekbaş'a mazbata verdi. Tekbaş'ın Ak Parti İl Başkanlığı koltuğuna oturmasıyla birlikte parti içi tartışmalar başladı.

Abdullah Tekbaş bugün yaptığı basın toplantısında, istifa mektubunu yazdığını açıkladı. Tekbaş, istifa mektubu cebinde bugün Ankara'ya yola çıkacağını belirterek, Genel Merkez'de konuyla ilgili görüşmeler yapacağını söyledi. Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emrinde olduğunu belirten Tekbaş, "Partide çalışmaya başladığım günden itibaren bu ilkem ve düşüncemden hiç vazgeçmedim. Demokrasilerin ilerlemesi için parti içi diyaloğun, üstlere saygının olması gerekiyor. Partinin her kademesinde olduğu gibi Genel Merkez'e de saygılı olduğumu hep söyledim. Ak Parti, hukuka, gelmiş geçmiş partilerden en fazla saygı duyan, hukuku en fazla önemseyen, üstünlerin değil, hukukun üstünlüğünden bahseden tek partidir" dedi.

"PARTİNİN BOŞ KALMAMASI İÇİN GELDİM"

Mazbatasını almadan önce Genel Merkez'e bilgi verdiğini, İzmir İl Koordinatörü ile konuştuğunu anlatan Tekbaş, mazbatasını almasının ve kendilerinden bilgi beklemesinin söylendiğini belirtti. Adı CHP ile anılan bazı internet sitelerinde, kulaktan dolma bilgilerle partiye zarar verici haberler yapıldığını öne süren Tekbaş, "Daha önce de söylediğim gibi Genel Merkez benim istifamı istediği zaman ya da çağırdığı zaman hemen gideceğimi ve ne istiyorlarsa yapacağımı söyledim. Bu sözün arkasında durdum. Genel Merkez'e doğru bilgiyi vermeyi hiçbir zaman ihmal etmedim. Burası AK Parti il makamıdır. Abdullah Tekbaş ve başka şahısların önemi yoktur. Önemli olan AK Parti makamı olmasıdır. Burası sahipsiz kalmasın diye hukuki süreç devam ederken Sayın Cihat Akay hakkını ararken, ona saygısızlık olsun diye değil, partimizin bu makamının boş kalmaması için geldim. Genel Merkez bizi ilk gün arasaydı emirleri doğrultusunda gereğini yapardık" dedi.

YERİNİ TAŞTAN'I BIRAKTI

Tekbaş bilgi kirliliğine engel olmak için partide yapması gereken son görevi yaptığını, istifası cebimde Genel Merkez'e gideceğini ve ne isterlerse yapacağını söyledi. Kongre sonrası yürütme kurulunu görevden aldığını belirten Tekbaş, siyasi ve hukuk işleri başkan yardımcılığı yapan partinin birlik ve berabirliği için çalışan ağabeyi olarak tanıttığı Rahmi Taştan'ı Siyasi ve Hukuk İşlerinden sorumlu başkan vekili olarak atadığını söyledi. Kemal Erim'in de İl Sekterliği görevini yürüteceğini belirten Tekbaş, "Bugünden sonra Genel Merkez'in vereceği karar sonrası, istfanın sonucunda birisi görevlendirilecektir. Bu ben de olabilirim başkası da. Parti makamı boş kalmayacaktır. İstifa ettim diyemem. Kabul olup olmayacağı belli değil" dedi.

"PARTİ DİSİPLİNİNİ KORUMAK İÇİN GİDİYORUM"

Ankara yolculuğu konusunda Genel Merkez ile herhangi bir temasta bulunmadığını belirten Tekbaş, basın mensuplarının "Mazbatayı almamanızın söylendiği iddia ediliyor. Ne diyorsunuz" sorusuna ise "İzin verilmese mazbatayı almaz, bu makama da gelmezdim" yanıtı verdi. Bugüne kadar isteseler istifasını çoktan vermiş olacağını belirten Tekbaş, "Daha önce de 30 Mayıs'tan sonra da yürütme kurulunda bulunan birkaç arkadaşımızın medya üzerinde etkisi ve ilçelerde olmadık haberler yaymaları üzerine parti disiplinini korumak üzerine istifam cebimde Ankara'ya gidiyorum. Tek derdim partimin zarar görmesidir. Eğer bir kurban aranıyorsa bu işin kurbanı benim. Partideki herhangi bir arkadaşımı kurban etmem" diye konuştu. Tekbaş, iddia edildiği gibi il başkanları toplantısına davet edilmemesinin sözkonusu olmadığını belirterek, Genel Merkez'den gelen davet yazısını gösterdi.



UB(AÖ/AAA)