Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yapan emekli matematik öğretmeni Ayten Kızılsu, AK Parti İl Kongresi öncesi düzenlediği toplantıyla adaylığını açıkladığını belirtti. 15 Temmuz 2012 tarihinde Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda yapılan AK Parti İl kongresine, son seçimlerde 6'ıncı sırada milletvekili adayı olması nedeniyle kendisine protokol tribününde ayrılan yere oturduğunu belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine, "Hayırlı olsun Ayten hanım. İki aday yarışacaksınız" dediğini savunan Kızılsu, ancak adaylık başvurusunu yapılan engellemeler nedeniyle 1 dakikalık gecikmeyle kaçırdığını söyledi. Ayten Kızılsu şu iddialarda bulundu:

"Başbakanımızın konuşmasından sonra il başkanlığı aday başvurusu süresi 10 dakikalık bir süre verilerek başlatıldı. Verilen 10 dakikalık süre içerisinde İl Başkanı Süleyman Reyhan'ın talimatıyla protokol kapıları kilitlendi. Bu süre içerisinde ekibimle protokol ve statta kilitlenerek mahsur bırakıldım. Listemi ulaştırmam engellendi. Bu süreçte sayın milletvekilimiz Salih Koca'dan yardım istedim. Bana el kol hareketleri ile bana 'Senin başkan olmanı ben istemiyorum. Aday olma' diyerek Anayasadaki seçilme hakkımı engelleme girişiminde bulundu. ivana evrak ve listemi vermek için alt kapıya ulaştığımda o kapı da kilitlenmişti. Stadın dış kapılarını deneyerek listemi divana kan ter içinde yetiştirdim. Divan başkanına sundum. Sayın divan başkanı Hasan Ali Çelik başvurumu kabul etti. Divanda bulunan başkan yardımcısı İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı 'Hayır kesinlikle kabul etmiyoruz. 1 Dakika geçti' diyerek divandakileri etkileyerek başvurumun kabul edilmesini engelledi. İl yönetiminde bulunan bir kısmı divanda görevli Hayrettin Esen, İsmail Civelek, Yıldıray Yıldırım, Selahattin Çınar, Fecir Üçkaya'nın engellemeleri ile karşılaştım. Bu şahıslar divan başkanını ve Eskişehir sorumlusu Orhan Yeğin'i etkilediler. Listem 1 dakikalık gecikme bahanesiyle kabul edilmedi. Burada taraflı davranış söz konusu. Kişilere Anayasamızda tanınan temel hak ve hürriyetlerim ihlal edildi. Seçme ve seçilme hürriyetim kısıtlanarak sosyal adalet anlayışımız zedelendi. Bu yapılanlar hürriyet ve demokrasiye yapılmıştır. Hiç bir kimse dernek veya organ Anayasa olmayan bir yetkiyi kullanamaz. Herkes kanun önünde eşittir. Hürriyetimi hiç bir kimse ve zümre engelleyemez. Kapıları kilitleyerek hiçbir Türk insanının hürriyeti gasp edilemez ve engellenemez. Bu kişilerin yaptıkları karşısında İstiklal Marşımızda 'Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım' sözünü hatırlatıyor ve yasalara insan hak ve özgürlüklerine saygılı davranmalarını hatırlatıyorum Demokrasilerde seçme ve seçilme hakkı anayasal bir haktır. Kişinin hür irade ve isteğine bağlıdır. Kimseden icazet almak gerekmez. Bu kişiler hakkında adaletin önünde suç duyurusunda bulunmak üzere Cumhuriyet savcılığına dilekçemi yazarak müracaatımı yapıyorum."

Ayten Kızılsu, Eskişehir Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yaptıktan sonra, adaylığının engellenmesiyle ilgili savcılığa şikayet dilekçesi verdi. Eskişehir'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı kongrede seçimlere görevdeki İl Başkanı Süleyman Reyhan'ın hazırladığı tek liste ile gidilmişti. Reyhan, ikinci kez AK Parti il Başkanı seçildi.