Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, kentte bulunan insan hakları örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine, cezaevlerinde devam eden açlık grevleriyle ilgili görüşme çağrısı yaptı. Çağrı üzerine İHH, Diyarbakır Barosu, Mazlum-Der, Diyarbakır Tabipler Odası, TİHV Diyarbakır Şubesi, İHD ve Memur-Sen'in temsilcilerinden oluşan bir heyet bugün Halit Advan ile bir araya geldi.

ANKARA'YA BİLDİRECEĞİM

Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından, ortak basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında Advan, insan haklarına duyarlı başkanları davet ettiklerini ifade ederek, "51'inci gününde olan bir açlık grevi ile karşı karşıyayız. Açlık grevinde ölüm sınırına yaklaşılmış durumda. Bu manada olayın vehameti ve insanların yaşam hakkının kutsallığı çerçevesinde istişarelerde bulunmak istedim. Yaptığım istişarelerin sonunda kendi genel merkezimize ve sayın Adalet Bakanımıza bu konularla ilgili izlenimlerimi, görüşlerimi ve değerli başkanlardan edindiğim bilgileri ileteceğimi ifade etmek istiyorum."

SORUN BİRAN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ

Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, açlık grevlerinin bitirilmesi konusunda neler yapılması gerektiğine ilişkin izlenim ve görüşleri paylaştıklarını söyledi. Aktar şöyle dedi:

"Bugün 51'inci gün. Evet ölüm sınırına geldik ne yazık ki. Yani hepimiz her an bir ölüm haberi alma endişesini taşıyoruz. Açlık grevinde ölmek kadar trajik bir sonuç olamaz. Ayrıca bu ölümler, sonrasında da yaratacağı toplumsal etkiler ve siyasal etkiler açısından da değerlendirildiğinde, hepimiz zamanla yarışıyoruz. Bunu bir an önce çözmek zorundayız. Bu meselede somut adım atılıp çözmek zorunda. Sayın başkandan hükümetin atabileceği somut adımlar konusunda katkılarını istedik. Görüşmelerimizi kendileriyle paylaştık."

Gazetecilerin bu aşamadan sonra neler yapılacağı konusundaki sorularını yanıtlayan Ak Parti İl Başkanı Advan, "Adalet Bakanı, bayram öncesinde açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlüleri ziyaret etti. Orada AK Parti genel kongresinde deklere edilen anadilde savnma ile ilgili konunun yasallaşması bir norm haline gelmesi konusunda beyanları oldu. İnanıyorum ki bu konu acilen TBMM'ye gelir ve bir yasal metin haline gelirse çözüme giden yol çok daha sağlıklı bir şekilde gelişecektir. Anadilde savunmanın biran önce TBMM'ye gelerek yasallaşması konusunda Diyarbakır teşkilatı olarak bunu da genel merkezemizle paylaşacağız" dedi.