AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı'nın 3 ay önce kurduğu Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu, yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan raporu açıkladı. AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, Diyarbakır'ın son yıllarda uyuşturucu madde kullanımından ve trafiğinden en çok etkilenen bölgelerden biri haline geldiğini söyledi. Advan, şöyle dedi:

"Diyarbakır'da çalışmalarına başlayan komisyonumuz, Diyarbakır'ın jeopolitik konumu ve giderek artan sosyal sorunların oluşturduğu boşluktan dolayı son 15 yıl içerisinde uyuşturucunun çok fazla yaşamsal alanda yer edindiğinin tespitini yapmıştır. Diyarbakır'ın 1990'lı yılların başlarından başlayan ve günümüze kadar devam eden yoğun ve kitlesel göç ile terör faaliyetlerinin birleşmesi sonucunda, yerel toplum yapısının değişmesi ve uyuşturucu madde kullanımı hakkında içinden çıkılmaz bir durumu doğurmuştur."

'UYUŞTURUCU KULLANIMI VE SATIŞI MEŞRULAŞTI'

Halit Advan, ebeveynlerin çocuklarını aile ekonomisine katkıda bulunacak birer araç olarak düşünmesinin, kaçınılmaz bir gerçek olarak çalışmalarda ortaya çıktığını söyledi. Advan şöyle devam etti:

"Çocukların sokaktaki olumsuz etkileşimi sonucu olarak sokaklarda çöp toplayıcı, trafik ışıklarında cam silen, mendil satan, dilenen ve uyuşturucu madde kullanımı ile satıcısı olarak toplumda yer edinmeleri ilimizde neredeyse normal bir durum olarak karşılanıp, bilinçsiz aileler arasında bu türden davranış ve faaliyetler meşrulaşarak yerini almaktadır. Diyarbakır Narkotik Suçlar Büro Amirliği'nden alınan veriler doğrultusunda, son iki yıl içerisinde uyuşturucu madde ekimi ve satışı ile ilgili toplam 594 olay gerçekleşmiştir. Bu olaylardan 3 bin 153 kişi yakalanan firar, serbest bırakılan, tevkif edilen diye kayıtlara geçmiştir. Yine son iki yıl içerisinde 49 kilogram eroin, 17 bin 42 kilo esrar, bin 818 adet eKstasy hap, 5 milyon 849 bin 557 hintkeneviri kökü ele geçirildiği incelemiş olduğumuz evraklarda gözlenmektedir."

'HER OKUL ÖNÜ, HER PARK UYUŞTURUCU PAZARI'

Advan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü'nden alınan dosyalara ilişkin istatistiki bilgilere istinaden son üç yılda 342 çocuğun madde bağımlılığı nedeniyle denetimli serbestliğe tabi tutulduğunu söyledi. Advan, şöyle konuştu:

"Bunun yanında yine son üç yılın Diyarbakır Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü'nden raporların alınıp incelenmesi sonucunda, 2 bin 170 yetişkinin madde bağımlılığı nedeniyle denetimli serbestliğe tabi tutularak resmi evraklarda kayıt altına alınmıştır. Nüfus yoğunluğu açısından Diyarbakır'da yaşayan çocukların, diğer illere nazaran şehrimizde madde bağımlılığı ile ilgili sayının bu derece artması ve her geçen gün artış göstermesi konunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bireylerinin Diyarbakır'da uyuşturucu pazarının her sokakta, her parkta, her okul önünde (lise veya ilköğretim), gördüklerini ve bildiklerini söylerken, kendi çocuklarının buna bulaşmış olma riskinin olmadığını psikolojik olarak ret etmektedirler. Resmi olarak elde etmiş olduğumuz bilgiler dışında yerel olarak yapmış olduğumuz alan tarama çalışmalarımızda çocukların madde kullanımının 11 yaşına düştüğünün ve bu oranın yukarıda belirtmiş olduğumuz kurumlarca da bilindiğinin, fakat bu konuda yeterli çalışmanın yapılmadığının toplumun vicdanını rahatsız ettiği de görülmektedir."