Başbakan Erdoğan, dünyada 35 farklı ülkede Türk şehitliği olduğunu, bazılarının kendilerine "Sizin orada ne işiniz var?" diye sorduğunu hatırlattı. "Bizim ecdadımız oralara niye gittiyse aynı görevi ifa etmek için biz oradayız" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

"4 kıtada şehitliği olan bir millete 'sizin Afganistan'da, sizin Somali'de ne işiniz var demeye, böyle bir şeyi sormaya kimsenin hakkı olamaz ve o ecdada saygısızlık olur. Şehitlerimizin at sırtında ulaştığı en uzak coğrafyalara ulaşmak bizim millet olarak boynumuzun borcudur. Ak Parti iktidarı ile Türkiye, tarihinden gelen o ruhla ihtiyaç sahipleri, mazlum, mağdur, imdat bekleyen her ülkeye, her halka yardım götürmenin mücadelesi içendedir."

Başbakan konuşmasında Filistin'i hiç bir zaman yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Mısır'la birlikte yaptıklarıyla, Gazze ve Filistin'in tüm diğer şehirlerinin daha rahat nefes aldığını kaydeden Erdoğan, Filistinliler'in daha fazla huzura kavuşmaları için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Erdoğan, İsrail'in Mavi Marmara gemisine gerçekleştirdiği ve 9 Türkün ölümüne neden olan saldırının ardından bozulan ilişkilerin, İsrail özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe ve Filistin üzerindeki abluka kaldırılmadıkça asla gözden geçirmeyeceklerini söyledi.

"İSLAMOFOBİ BİR İNSANLIK SUÇU"

Başbakan Erdoğan, İslamofobi'nin bir insanlık suçu olduğunu söyleyerek Hz. Muhammed'e hakaretinin düşünce özgürlüğü ile açıklanamayacağını söyledi. Almanya'nın başörtülü kızlara karşı takınan tavrı eleştiren Erdoğan, Başbakan Angela Merkel'e seslenerek bu durumun kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Suriye'de iktidar tarafından 30 bin Suriyelinin öldürüldüğünü söyleyen Erdoğan, Çin'e, İran'a ve Rusya'ya seslenerek; "Bu zalim iktidarların yanında olanları tarih affetmeyecektir" dedi.

"YASSI ADA'YI DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK ADASI YAPIYORUZ"

Başbakan Erdoğan Yassı Ada ile ilgili bir projelerini olduğunu belirterek, "Yassı Ada'yı 'Yaslı ada' olmaktan çıkarıp, yanındaki ada ile birlikte 'Demokrasi ve Özgürlük Adası' yapıyoruz. Proje hazır ve onunda adımını atıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin yeni bir sisteme ihtiyacı olduğunu söyleyen Erdoğan, Anayasa çalışmalarında kalkan tarafın kendileri olmayacağını da kaydetti.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kez genel başkanlığa aday olduğunu belirterek partililerden helallik istedi. 1999'da cezaevine giderken yaptığı konuşmayı hatırlatan Erdoğan şunları söyledi;

"ANNEMİN BALKOLDA BENİ BEKLEMESİNİ UNUTAMIYORUM"

"26 Mart 1999'da Pınarhisar Cezaevi'ne doğru yola çıkarken, evimin önünde toplanmış kardeşlerime bir konuşma yaptım. Orada cezaevine giderken, bunun bir veda olmadığını söyledim. 'Bitmeyen bir şarkıdaki es'tir, duraktır' dedim. Bundan 13 yıl önce cezaevine giderken evimin önünde yaptığım konuşma belki de bir temenni, bir hayal, bir arzu, bir duaydı. AK Parti'yi kurarken milletimize, özellikle gençlerimize bir söz verdik: 'Biz öncekiler gibi koltuğa yapışıp kalmayacağız', 'Gençlerin önünü açanlardan olacağız' dedik. İşte bugün bu büyük kongrede sözümüzün gereğini yerine getiriyoruz. Bu bir veda değil, bu bir es'tir, bir duraktır, bitmeyen şarkının notaları arasında bir moladır. Bu yorgunluğun molası, bir dinlenme değil, bir ilkenin, bir sözün, bir vaadin yerine getirilmesidir. Bizim molamız dahi millet içindir. Partim bana hangi görevi verirse, onu yerine getireceğiz. Hayatımın her aşamasında millete hizmet davası benliğimizin önünde oldu. Ailem, eşim, çocuklarım beni affetsinler. En çok onlardan helallik diliyorum. Kimi zaman hizmet uğruna onları ihmal ettiğim oldu. Sevgili anacığım, anarşinin en yoğun olduğu dönemde geceyarısı eve döndüğümde balkona beni beklemesini unutamıyorum. O bizi beklerdi, biz ise duvarlara afişlerimizi yapıştırır, yazılarımızı yazar, sonra dönerdik. Onların dualarıyla bugüne geldik. Tüzüğümüz gereği, yerlerimizi, makamlarımızı arkadaşlarımıza bırakacak, başka görevlere geleceğiz. Bir kere herkes şunu çok iyi bilsin: Bu dava içinde, davayı omuzlayacak 1001 başlı kartalı omuzlayıp götürecek çok sayıda arkadaşlarımız var. Hiç endişeniz olmasın, bu dava yerde kalmaz. Bu davada nifak olmaz, olmamalıdır. Bizi birbirimize karşı gibi gösterenlerin oyununa gelmeyeeğiz. Bu kongreyle aramıza yeni arkadaşlarımız katılıyor. Ve MYK'mız omurgası korunarak gücünü tazeliyor, ve böylece yepyeni bir MYK'yla, bu süreci devam ettiriyoruz. Ben tüzüğümüz gereği bu kongrede son kez genel başkanlığa aday oluyorum. Yetki verilirse, görev verilirse, Allah ömür verirse 3 yıl partimin başındayım. Ardından partimin vereceği sorumlulukları yüklenerek o alanlarda görev ifa edeceğim. Bu can bu bedende olursa, farklı görevler, farklı ünvanlar altında yine bir olacağız, yine beraber olacağız. Burada tüm teşkilatımdan helallik diliyorum. Ben hepinizden razıyım, hepinize hakkımı helal ediyorum. Sizlerinde benden, arkadaşlarımdan razı olmanızı istiyor, hepinizin haklarını helal etmenizi diliyorum."