AK Parti 4'üncü Büyük Kongresi'nde Başbakan Erdoğan konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Erdoğan konuşmasına Sezai Karakoç'un 'Ey Sevgili' şiiriyle başladı. Erdoğan, "Bu salonda Türkiye var, bu salonun dışında Türkiye var. 7 coğrafi bölgesiyle, 81 vilayetiyle, tüm renkleriyle, tüm çiçekleriyle bu salonda 75 milyon var. Bu salonda Ortadoğu var, Balkanlar var, Kuzey Afrika var, Kafkasya var, Avrupa var, Asya, Afrika var. Bu salonda kardeşlik var, dostluk var, muhabbet var. Türkiye'nin, dünyanın kalbi bugün bu genel kurulda atıyor. Bugün insanlığın kalbi bu salonda atıyor. İşte ben bu salondan Türkiye'yi selamlıyorum" dedi.

'SURİYE'NİN KAHRAMANLARINA' SELAM

Konuşmasında Ortadoğu, Afrika ve Balkanlar dahil dünyanın birçok ülkesine selam gönderen Erdoğan, Suriye'ye özel bir yer ayırarak, "Buradan Suriye'nin bütün kahramanlarını saygıyla selamlıyorum. İdlib'e, Halep'e, Şam'a, orada bağımsızlık mücadelesi veren, orada insanlık mücadelesini veren kardeşlerime yürekten selam gönderiyorum" diye konuştu.

Bunun yanında Erdoğan, salondaki yabancı konukları tek tek takdim ederken, Hamas Lideri Halid Meşal salonda uzun süre alkışlandı.

Ak Parti'nin 14 Ağustos 2001'de kurulduğunu anımsatan Erdoğan, AK Parti'yi kurarken uzun soluk bir mücadeleye girdiklerini bildiğini söyledi. AK Parti'nin yeni yüzlerle, yeni bir heyecanla kurulmuş ama binlerce yıllık tarihin birikimini, tecrübesini, ruhunu ve ilhamını tevarüs etmiş bir parti olduğunu belirten Erdoğan şunları söyledi:

"Bundan yaklaşık 950 yıl önce 26 Ağustos 1071'de Malazgirt Ovası'nda Sultan Alparslan beyaz atının üzerinde ordusuna şöyle seslenmiştir; Ey komundanlarım, ey askerlerim, bütün müslümanların mimberlerde bizim için dua ettiği şu saatlerde kendimi düşman üzerine atmak istiyorum. Ya muzaffer olur gayeme ulaşırım, ya şehit olur cennete girerim askerlerim. İşte atımın kuyruğunu bağladım, bir nefer gibi savaşa gireceğim. Üzerimde sultanlığa dair hiçbir alamet yok, şehit olursam üzerimdeki şu beyaz elbise kefenim olsun kardeşlerim. Benimle birlikte savaşmak ya da benden ayrılmakta serbestsiniz. Allah'tan başka sultan yoktur, emir ve kader onun elindedir. İşte bu inanmışlık, bu adanmışlıkla, bu azamet ve bu tevazuyla savaşa giren Sultan Alparslan, yüzlerce yıl sürecek bir medeniyetin de kapılarını araladı. O sevgi medeniyeti de Osman Gazi'nin ellerinde bir filize, o filiz bir fidana, o fidan bir göklere dal budak salan toprağın, denizlerin yüzünü kaplayan, Kafkas dağlarından Alp'leri, Fırat-Dicle'den coşkun Tuna'yı kavrayan büyük bir çınara dönüştü. Bu büyük çınarın Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet Devleti, hep bu çınarın gölgesinde kan dökmeden, sevgiyle barışla geleceğe yürüdüler. Bu çınarın gölgesinde ayrım yoktur, bu çınarın gölgesinde ayrımcılık yoktur, zulüm yoktur, baskı yoktur, ötekeliştirme yoktur. Bu görkemli çınarın gölgesinde Süleymaniye vardır, Selemiye vardır. Bu büyük çınarın gövdesinde Mostar Köprüsü vardır, Drina Köprüsü vardır, bu çınarın gölgesinde kervansaraylar, sebiller, medreseler, vakıflar vardır. Bu çınar kılıcın, silahın değil, sevginin, kardeşliğin, kalemin gücüne inanan, bilgisayarın tuşlarına inanan bir medeniyet çınarıdır. İşte biz Ak Parti olarak bu büyük çınarın kollarından biriyiz. Bizim yolumuz Sultan Alparslan'ın, Melikşah'ın, Kılıçarslan'ın yoludur. Bizim yolumuz Osman Gazi'nin, Fatih Sultan Mehmet'in, Sultan Süleyman'ın, Yavuz Sultan Selim'in yoludur. Bizim yolumuz Gazi Mustafa Kemal'in, merhum Adnan Menderes'in, merhum Turgut Özal'ın, merhum Necmettin Erbakan'ın yoludur. Yani bizim yolumuz; sevginin, kardeşliğin, tevazunun, kucaklamanın, birleştirmenin yoludur. Büyük millet, büyük güç, hedef 2023 diyorum. Ama bizim göremeyeceğimiz bir hedef daha var. O da bu kuruluşun 1000'inci yılı olacak. Hedef 2071 gençler. Rab'bim lütfederse bizler 2023'ü, sizler de 2071'i inşa edeceksiniz."

Başbakan Erdoğan, nereden geldiklerini unutmadıklarını, nereye gittiklerini de bir an olsun unutmadıklarını ifade ederek, "Dünyayı titreden, Endülüs Devleti'nin sarayına nakşedilmiş, kudretli sultanların her an gözünün önündeki şu muhteşem hatırlatmayı biz kulağımızda küpe, kalbimizde nişane olarak taşıyoruz; Allah'tan başka zafer sahibi yoktur" diye konuştu.