İmparator Diocletinanuz’un M.S. 301 yılında enflasyonla mücadele etmek için yaptırdığı ve dünyanın ilk borsası olma özelliğine sahip tarihi mekanda başlayan törene Ak Parti Kütahya milletvekilleri Vural Kavuncu, Hasan Fehmi Kinay, Çavdarhisar Kaymakamı Ömer Bilgin, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Kazı Başkanı Doç. Dr. Elif Özer, kazının sponsoru Anemon Oteller Zinciri Onursal Başkanı İsmail Akçura, eşi Nihal Akçura, Oteller Zinciri İcra Kurulu Başkanı Salim Yavaş, eşi Nükhet Yavaş, İcra Kurulu Üyesi Aslı Akçura, Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Pekcan ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan kazı başkanı Doç. Dr. Elif Özer, İsmail Akçura’nın Manisa’dan gelerek antik kente sahip çıktığını belirterek, Kütahyalıları da Aizonai’ye sahip çıkmaya davet etti. Ak Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ise Almanların 30 yıldır burada kazı yaptıklarını ancak bir arpa boyu yol kat edemediklerini söyledi. Kazı çalışmalarının Alman kazı ekibinden alınmak istendiğini belirten Kinay, "Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a defalarca rica ettik. Ancak bir türlü Almanlar bırakmak istemiyordu burayı. Sonunda Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay burayı Almanlardan alarak Pamukkale Üniversitesi’ne verdi. Artık kendi tarihimizi kendimiz gün yüzüne çıkaracağız. 5 bin yıllık Friglere uzanan tarih yolculuğumuz yıllarca göz göre göre kayboluyordu ama artık kaybolmayacak" dedi.

Anemon Oteller Zinciri Onursal Başkanı İsmail Akçura, geçen yüzyılın sonlarında Osmalı İmparatorluğu'nda Osman Hamdi Bey tarafından yayınlanan Asar-ı Atika Nizamnamesi’nden sonra başlayan arkeolojik kazıların, daha ziyade yabancı üniversiteler ve bunları destekleyen yabancı fonlar tarafından yapıldığını hatırlattı. Akçura, "Nitekim Roma İmparatorluğu’nun önemli yerleşim yerlerinden biri olan Aizanoi Antik Kenti de geçen yıla kadar Alman arkeologlar tarafından kazılmaktaydı. Birçok üniversitesi olan ve bu üniversitelerde yetişmiş, yetişmekte olan, meraklı, heyecanlı, ülkesinin arkeolojik zenginliklerini seven, bunlardan heyecan duyan çok kıymetli arkeologları olan ülkemizde, bu kazıların kendi arkeologlarımız tarafından yapılması en büyük dileğimdir. Kültür Bakanlığımızın ve Sayın Kültür Bakanımızın da bu doğrultuda haraket etmeleri bizi ziyadesiyle memnun etmektedir" diye konuştu.

'ALMANLARDAN DAHA İYİ YAPACAKLARINA EMİNİM'

Oteller olarak 7 yıldan beri Ege üniversitesi ile Prof. Dr. Ersin Doğer başkanlığında kazı yapılan Manisa’daki Aigai Antik Kenti'nin sponsoru olduklarını belirten Akçura, "Şirketimiz, dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar çok bulunmayan ve çok eski tarihlere dayanan arkeolojik zenginliklerin gün ışığına çıkarılarak ülkemiz turizmine ve bütün insanlığın kültür birikimine katkıda bulunmasını bir sosyal sorumluluk projesi olarak belirledi. Bu duygu ve düşünceler ile Anemon Otelleri'nin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Aizanoi Antik Kenti'nin kazı sponsoru olduk. Kazı başkanımız Sayın Doç. Dr. Elif Özer ve arkadaşlarının heyecanlı, bilgili ve özverili çalışmaları ile Almanların 30 yılda yaptıklarının çok daha fazlasını çok daha kısa bir zamanda yapacağımızdan asla şüphem yoktur? dedi.

GELECEK YIL DAHA GENİŞ KİTLELERLE BULUŞACAĞIZ

Antik tiyatronun restorasyonunun tamamlanmasının ardından daha geniş kapsamlı konserlere imza atacaklarını dile getiren Akçura, "İnşallah gelecek yıl yapacağımız böyle bir aktivite ve konseri çok daha kalabalık bir dinleyiciyle beraber bu yıl restorasyonuna başlayacağınız tiyatroda yaparız" ifadelerini kullandı.

Ardından kazı başkanı Doç. Dr. Elif Özer, konuşmacılara imparatorlara takılan halk tacı 'Korona Kivika' tacı taktı. Buradaki törenin ardından protokol ve davetliler, Roma enstrümanları eşliğinde Zeus Tapınağı’na halkı, Roma selamı 'Seluta' ile selamlayarak yürüdü. Zeus Tapınağı’nda dönemin tanrı, kral ve halkını canlandıran oyunla devam eden açılış töreni Anadolu Filarmoni Orkestrası’nın konseri ile son buldu.



MHÖ(İÖ/CK)