Evlilik Öncesi Eğitim Programı’nın tanıtımı ve Türkiye Belediyeler Birliği ile Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında protokolün imzalandığı programa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.



"GÜÇLÜ AİLE DEMEK, ZAYIF KADIN DEMEK DEĞİL"

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen tanıtım etkinliğinde Türkiye Belediyeler Birliği ile Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında, evlilikte karşılaşabilinecek sorunların çözümüne ilişkin eğitim programı çerçevesinde protokol imzalandı. Etkinlikte konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, geçtiğimiz günlerde annesi Perihan Kıymık’ı kaybetmenin üzüntüsü ile ilişkilerde insanların kıymetinin bilinmesine dair konuşurken duygu dolu anlar yaşadı. Bakan Şahin, "Toplumların bereketi temel taşı dediğimiz ailenin gücüyle alakalı. Küreselleşmede zaman mekan değişiyor, yediğimiz şeyler değişiyor. Ananın şefkati, babanın merhameti, çocuğun masumiyeti, yani yuva sıcaklığı. Beni biz yapan, çiftleri yuva yapan birbirine omuz vermeden geçiyor. İki fidan bir araya geliyor, oradan bir çınar çıkacak. Yürek, sabır ve emek istiyor. Toplumun temel taşı olan aileyi güçlendirmememiz gerekiyor. İnsanca beraber yaşayabilmeyi, her şeyi paylaşabilmeyi başarırsak, insan mutluluğunu yakalıyoruz. Güçlü aile demek, zayıf kadın demek değil. Bir hafta önce annemi uğurladıktan sonra gördüğüm bir şey var, hayırlı evlat olmak. Ya onu üzmüş olsaydım, ya kırmış olsaydım. Keşke ona daha çok sevdiğimi söyleyebilsem. Onun sizin için ne kadar önemli olduğunu söyleyin çünkü o artık yok. Elinizdeyken onlara daha çok zaman ayırın" dedi.



“EVLİLİĞİN TEMEL ŞARTI; GÖNÜL VE RUH BİRLİĞİ"

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da evliliğin plan ve program üzerine inşa edilecek bir müessese olmadığını dile getirerek, “Evlilik en başta gönüllerin kalplerin mühabbetle kaynaştığı, sevginin ortaklaştığı yüreklerin kader birliği içinde birlikte attığı bir akit, bir karşılıklı anlaşmadır" dedi. Evliliğin temel şartının gönül ve ruh birlikteliği olduğunu ancak hayatın her alanında olduğu gibi evlilik sürecinde de anlamaya çalışmanın sorunların daha kolay aşılmasını, engellerin daha kolay geride bırakılmasını sağlayacağını belirten Erdoğan, "Kötü giden, boşanmayla ya da şiddetle sonuçlanan birçok evlilikte eşlerden birinin ya da her ikisinin bilgi ve tecrübe yoksunluğunun önemli rol oynadığını görüyoruz" şeklinde konuştu. Özellikle modern zamanlarda eşlerin maddi durumlarının, eğitimlerinin ve kariyerlerinin, takıların, ev eşyalarının da evliliğin ön şartları olarak belirgin hale geldiğini anlatan Erdoğan, "Bu genç kardeşlerimiz, evlilik süreci içinde asıl önemli olanın ruh ve gönül birlikteliği olduğunu maalesef çok geç fark ediyor. Oysa evlilik, tüm maddi değerlerin, tüm fiziki şartların üzerinde hayatların birleştiği kutsal bir ortaklık, hayatın sonuna kadar devam edecek manevi bir yol arkadaşlığıdır" diye konuştu.



MEVLANA’NIN SÖZÜNDEN ÖRNEK

Erdoğan, Mevlana’nın "Aşk olmasaydı varlık olmazdı. Sevgi acıyı tatlılaştırır. Sevgi bakırı altın eder". Bulanıklar sevgi ile durulur, dertler sevginin feyziyle şifa bulur"dedi ve evliliğin bazen tahammül ve hoşgörü gerektirebileceğini, ancak aşk, sevgi ve sevda üzerine bina edilmiş bir evliliğin her engeli ve sorunu aşmaya, her meseleyi muhabbetle çözülür" sözüne vurgu yaptı. Erdoğan, evlilik öncesi eğitimin tecrübe birikiminin aktarılmasıyla olumsuz sonuçların ortaya çıkmasını en baştan engelleyeceğini dile getirdi.

Erdoğan, "Evlilik öncesi eğitim programı, sadece sıcak yuvaların, sağlıklı evliliklerin teşkilini sağlamakla kalmayacak, yeni nesiller için de aydınlık, umut dolu bir geleceğin ilk tuğlası olacaktır" dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı KadirTopbaş da günümüz dünyasında teknolojik gelişmelerin ve küreselleşmenin aile yapısında önemli sarsıntılar ortaya çıkardığını belirterek, ailenin korunmasında yönetimlere de önemli sorumluluk düştüğünü ifade etti.Belediyelerin, aile yapıları ve toplumsal sağlık açısından çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirtenTopbaş, önlem alınmadığı takdirde şehir hayatının getirdiği küçük aile yapısının yıkılmasına neden olan kötü örneklerin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği arasında bir protokol imzalandı.

Bakan Şahin ve Birlik Başkanı Topbaş tarafından imzalanan protokol kapsamında, il belediyeleri başta olmak üzere evlilik öncesi eğitim programının eğiticilerinin eğitimi başlatılacak. 150 çiftin katıldığı eğitimde programının tanıtım etkinliğinin sonunda ise 10 çifte sertifikaları Emine Erdoğan, Bakan Fatma Şahin, İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından verildi.